Aantal boosterprikken daalt

0
612

REGIO – Het aantal mensen dat een boosterprik haalt neemt af. Ook het aantal telefoontjes naar de Twijfeltelefoon, voor mensen die nog nadenken over het halen van de derde vaccinatie, daalt. Internist Robin Peeters van Erasmus MC denkt dat het komende weken nog spannend wordt.

“Het lijkt alsof het gevoel van urgentie is verdwenen. Mensen horen en lezen dat de opnames in de ziekenhuizen laag zijn, dat het ziek worden van de omikronvariant milder wordt en dat versoepelingen worden doorgevoerd. Ze denken dat die boosterprik niet meer zo belangrijk is. De vooruitzichten op de lange termijn lijken ook beter, maar de komende weken worden nog spannend”, zegt de arts.

Peeters benadrukt het nut van de boosterprik. “De vaccinatie helpt het immuunsysteem. Het beschermt ons voor 70 procent tegen nieuwe besmettingen, niet voor 100 procent. De kans is kleiner dat je nog besmet raakt. Wat nog belangrijker is: het voorkomt dat mensen ernstiger ziek worden en dat ziekenhuisopnamen nodig zijn. Uit getallen uit Engeland blijkt dat met de boosterprik in 90 tot 95 procent van de gevallen kan worden voorkomen dat die ziekenhuisopnamen nodig zijn.”

‘Eerst voldoende afweer opbouwen’
Veel mensen zijn bang dat ze nog eindeloos vaccinaties moeten halen. “Dat horen we ook het meest bij de Twijfeltelefoon. Die vragen snap ik ook. De eerste gedachte achter de eerste vaccinaties was dat deze langer beschermen. Maar daarna kwam de omikronvariant. Daarvoor is die booster belangrijk. Ik denk trouwens dat de gedachte dat we nog jaren om de vier maanden moeten prikken niet reëel is. Ik denk dat de kwetsbaren en de ouderen straks misschien een of twee keer per jaar een prik moeten halen. Daar zijn we nu nog niet. We moeten eerst voldoende afweer hebben opgebouwd.”

De twijfelaars zitten niet in een specifieke bevolkingsgroep, merkt Robin Peeters op basis van bellers naar de Twijfeltelefoon. Hij ziet twijfels in alle leeftijdsgroepen, maar onder de hogere leeftijdsgroepen is het aantal mensen dat een boosterprik haalt wel hoger. “Dat komt ook doordat de kans voor jongeren kleiner is om in het ziekenhuis terecht te komen. Toch adviseren we de boosterprik, omdat iedereen die geïnfecteerd raakt te maken kan krijgen met long COVID. Dat betekent dat je over een langere periode klachten als vermoeidheid en concentratieproblemen houdt.”

Veel mensen hebben op kinderleeftijd alle prikken gehad, toch zijn mensen bang voor wat er met de coronaprik in je lichaam komt. Volgens Peeters is in de medische wereld na de miljoenen gezette prikken inmiddels voldoende bekend over de risico’s en eventuele bijwerkingen. “Je hoeft niet te denken dat met de boosterprik nieuwe dingen aan het licht komen.”

‘Meer uitgestelde zorg voor andere patiënten’
De komende weken kan het dus nog wel spannend worden. Dat heeft volgens Peeters ook te maken met de aangekondigde versoepelingen. Hij kijkt daarbij ook naar de ontwikkelingen in Engeland en Frankrijk. “Het zou kunnen zijn dat we straks op vierduizend tot vijfduizend opgenomen patiënten komen. Dat is meer dan dat we hebben gehad, in combinatie ook met de uitval van zorgpersoneel als gevolg van besmettingen. Dat gaat zeker leiden tot meer uitgestelde zorg waarvan andere patiënten de dupe zijn. Dat is ook een reden om te zeggen: hoe meer mensen de boosterprik halen, hoe beter we als maatschappij beschermd zijn, hoe minder ziekenhuisopnames nodig zijn, hoe beter we de komende weken doorkomen zonder nieuwe maatregelen nodig zijn.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond