Papendrechtse weet niets meer van doden echtgenoot

0
865

DORDRECHT – De 37-jarige W.C. uit Papendrecht zegt vrijwel niets meer te weten van het moment waarop ze haar echtgenoot om het leven bracht met een mes. Volgens haar advocaat is het zelfs mogelijk dat ze helemaal niet heeft gestoken, maar dat het een ongeluk was. Zeker lijkt wel dat er ruzie voorafging aan het fatale moment in oktober van afgelopen jaar. Vandaag verscheen de vrouw voor het het eerst voor de rechter in Dordrecht.

Het drama op zaterdag 23 oktober in de Guide Gezellestraat in Papendrecht kent alleen maar verliezers, zoveel is duidelijk in de rechtbank. Verdachte W. laat haar tranen de vrije loop als ze van de rechter het woord krijgt. Via een videoverbinding zegt ze vanuit de gevangenis: “Ik vind het verschrikkelijk, voor de kinderen en voor de families. Ik heb heel veel verdriet.”

Haar dochter is aanwezig in de rechtszaal en mag tegen de protocollen in via de rechter kort iets tegen haar moeder zeggen. “Ik wil laten weten dat ik heel graag contact wil. Tot nu toe is dat afgewezen. Wilt u zeggen dat ik heel graag contact met haar wil?” Ook bij haar stromen de tranen over haar wangen.

Ook al is het slechts een voorbereidende pro forma-zitting, er wordt toch het nodige duidelijk over de dramatische avond in oktober. Het zoontje was thuis en zat boven te spelen. Hij hoorde rumoer en geruzie beneden, zou hij later vertellen aan de politie. De 41-jarige is overleden aan één wond, veroorzaakt door een mes. Dat de moeder dat mes beet had, is duidelijk. Naar eigen zeggen was ze die avond tweemaal ‘belaagd’ door haar echtgenoot. Hij zou haar zelfs hebben geprobeerd te wurgen.

Het echtpaar zou een verleden hebben met huiselijk geweld en afkoersen op een echtscheiding. Volgens buren zou de moeder al in een keer ’s avonds laat in pyjama naar buiten zijn gevlucht voor haar man. De officier van justitie is daar niet zeker van. “Er is geen enkele aangifte van geweldpleging gedaan.” Ze wil daar eerst meer bewijs voor zien.

Volgens advocaat Gerald Roethof is het zelfs maar de vraag of de vrouw echt heeft gestoken. “Hij kan in het mes zijn gelopen of gevallen. Dat is allemaal goed mogelijk. Daarnaast kan mijn cliënt zich puur verdedigd hebben. Dan gaat het om noodweer.” Bij noodweer kan gebruik van geweld toegestaan zijn. Zelf noemt de vrouw het fatale moment ‘een zwart gat’. Langzaam komen er de laatste weken wat herinneringen terug.

Graag wil ze voorlopig vrijgelaten worden om de gebeurtenissen te kunnen verwerken en er te zijn voor haar kinderen. Haar verblijf in de gevangenis noemt ze ’traumatisch’. Daar gaat de rechter niet in mee. “Daarvoor zijn de ten laste gelegde feiten te zwaarwegend.” De officier van justitie gaat nog een stap verder. “Als u nu vrij mag, valt de halve zaal flauw. Vrijwel niemand zal dat begrijpen.”

De verdachte stemt in met psychiatrisch onderzoek waar de officier van justitie om vraagt. Daar zal onder meer worden onderzocht of ze verminderd toerekeningsvatbaar kon zijn op het bewuste moment. Binnen drie maanden gaat de zaak verder.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.