Gemeente stelt betalen voor ophalen grof afval uit tot 1 maart

0
520

Foto: aangeleverd
PAPENDRECHT – Vorige week maakte de gemeente bekend dat in Papendrecht voortaan betaald moet gaan worden voor het ophalen van grof huishoudelijk afval. Na vragen van de PvdA in de gemeenteraad over de te late publicatie van deze wijziging, is de ingangsdatum verschoven van 1 februari naar 1 maart.

Waarvoor betalen en wat blijft gratis?
Per 1 maart 2022 kost het ophalen van grof huishoudelijk afval 20 euro per keer.

Gratis blijft:
⁃ophalen van elektrische apparaten;
⁃ophalen van grof snoeiafval;
⁃ophalen van spullen voor de kringloop door Opnieuw & Co.;
⁃wegbrengen van alle soorten grof afval naar het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan.

Waarom nu betalen voor het laten ophalen van grof afval?
Afval dat opgehaald wordt komt in één vrachtwagen terecht en wordt daardoor niet gescheiden. Hiervan kan dus maar heel weinig hergebruikt worden. Dat wordt helaas verbrand en daarom wil de gemeente het ophalen van dit afval niet stimuleren.

Van het afval dat men naar het afvalbrengstation of bij de kringloopwinkel brengt, wordt maar liefst 85% hergebruikt. Daarom blijft wegbrengen gratis. Voor elektrische apparaten en snoeiafval is hergebruik zelfs 100%. Dat is goed voor het milieu en daarom blijft ook het ophalen van deze afvalsoorten ook gratis.

Een andere reden voor het invoeren van een betaaltarief is dat ophalen en verbranden van afval ook nog eens vele malen duurder is.