Studenten Drechtsteden testen eerste zelfsturende pakjesboot

0
689

Foto: aangeleverd
DRECHTSTEDEN – Studenten van diverse economische en technische opleidingen in de regio Drechtsteden lieten op 2 februari de eerste testversie van een innovatieve Pakjesboot te water. Het zelfsturende elektrische vaartuig, die de binnenstad van Dordrecht kan bevoorraden, is in het Aqualab van Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam ter water gelaten. In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht presenteerden de studenten hun voortgang. Career Boost is voor de regio Drechtsteden de grondlegger van initiatieven zoals het project Pakjesboot.

Career Boost, onderdeel van Hoger Onderwijs Drechtsteden (Regio Deal Drechtsteden – Gorinchem en Smart Delta Drechtsteden) is de aanjager van nieuwe samenwerkingen en innovaties in de Drechtsteden tussen studenten, bedrijven en werkgevers. Danielle Stolk van Career Boost vertelt:: “In de trajecten die wij opzetten werken studenten niet alleen ín een organisatie, maar ook áán een organisatie. Hierbij starten wij met de vraag van de ondernemer en verbinden wij die met de kwaliteiten van de studenten. Beide hebben op deze manier profijt van de start wat zorgt voor een lange termijn samenwerking.”

Een vraag van logistiek dienstverlener Trans-x aan Career Boost was de start van zo’n samenwerking en het begin van project Pakjesboot. “Hoe kunnen wij, met stadsdistributie over water, bijdragen aan de duurzame doelstellingen van Dordrecht?” Met dit vraagstuk van Trans-x gingen de Career Boost studenten aan de slag. Dit leidde tot het idee voor zelfsturende elektrische vaartuigen die de binnenstad van Dordrecht kunnen bevoorraden: project Pakjesboot.

De Dordtse wethouder Maarten Burggraaf was aanwezig bij de tewaterlating van het eerste concept: “Dit is echt een schoolvoorbeeld van hoe we als Smart Delta Drechtsteden met overheid, onderwijs en bedrijfsleven samenwerken aan slimme oplossingen voor onze regio. Mooi om te zien hoe deze duurzame en vernieuwende oplossing gebruik maakt van de kracht van onze regio: het water.”

De studenten binnen dit project hebben een concept en business model ontwikkeld met daarin verschillende scenario’s en bijbehorende verdienmodellen. Ze hebben samenwerkingspartners gezocht in de regio en hen meegenomen in hun innovatietraject. Hierbij is ook hulp gevraagd van logistieke Mbo studenten van het Da Vinci College. Daarbij heeft het team een ontwerp van de Pakjesboot gemaakt, inclusief bijbehorende energieneutrale aandrijving.

Een nieuwe groep studenten gaat zich in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark de komende periode buigen over autonome vaartechnieken en bijbehorende wet en regelgeving, het laden en lossen van het bootje en een meerjarenraming van het beste scenario. Hierbij wordt nog intensiever ingezet op de samenwerking tussen Mbo en Hbo. Het uiteindelijke doel is het gebruik van de Pakjesboot in de binnenstad van Dordrecht.

Daan Wortel, directeur van de Duurzaamheidsfabriek is heel enthousiast over de inhoud én de vorm het project: “Het heeft de innovatieve plannen van Trans-X voor duurzaam en autonoom varen echt in een stroomversnelling gebracht. Dat is precies waar de Duurzaamheidsfabriek voor is bedacht: partijen bij elkaar brengen om samen verder te komen. Een win-win situatie met een positieve energie die ook weer andere ontwikkelingen in gang zet: zo is inmiddels ook het mbo betrokken en inspireert het project ook andere ondernemers.”