Dordts raadslid wil dat opsluiten onschuldige kinderen stopt

0
371

Foto: RTV Dordrecht
REGIO – Het opsluiten van onschuldige kinderen moet stoppen. Die stelling stond deze week centraal tijdens de Week van Het Vergeten Kind, die tot en met vrijdag duurde. Er is een petitie in het leven geroepen met als doel de gesloten jeugdzorg af te schaffen. Het Dordtse gemeenteraadslid Loudy Nijhof steunt die oproep.

Nijhof brengt dit onderwerp al jaren onder de aandacht in de gemeenteraad van Dordrecht en grijpt deze gelegenheid aan om te benadrukken waarom dit zo belangrijk is. “Er moet goed onderzoek gedaan worden voordat je kinderen uit hun gezinssituatie haalt, dat is één. Kinderen hebben recht om thuis te wonen, recht op onderwijs, recht op zorg. In ieder geval geen recht om – laten we zeggen – in een gevangenissituatie terecht te komen.”

Wat haar betreft dient zorg thuis plaats te vinden of in voorzieningen waar de menselijke maat wordt gehanteerd. “En altijd met het streven naar terugplaatsing.” Dordrecht moet als het aan haar ligt een pionier zijn op dat gebied. “Ik roep Dordrecht op om als eerste stad van Nederland te stoppen met gesloten jeugdzorg.”

Betere nazorg nodig
Een 24-jarige ervaringsdeskundige kan zich bij haar verhaal aansluiten. Hij heeft drieënhalf jaar in gesloten instellingen gezeten en heeft dit als traumatisch ervaren. Wat er wat hem betreft in elk geval moet veranderen, is de nazorg. “Je bent 18 en komt er in één keer alleen voor te staan. Je hebt geen vrienden, je familie ben je uit het oog verloren, je hebt geen onderwijs gevolgd, geen carrière. Alle hulpverlening stopt, terwijl je volgens de Jeugdwet tot je 23e jeugdhulp moet kunnen krijgen.”

Betere nazorg voor jongeren die uit een gesloten instelling komen, zou volgens hem ook maatschappelijke problemen kunnen voorkomen. “Ik ken veel jongeren die nu in de criminaliteit of prostitutie zijn beland, jongeren die dakloos zijn geworden, of een einde aan hun leven hebben gemaakt. Dat moet stoppen.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht