Dordrechts Museum opent en verlengt tentoonstellingen

0
647

DORDRECHT – We zijn verheugd dat onze musea hun deuren weer geopend hebben. In het nieuwe jaar staan verschillende mooie tentoonstellingen gepland. De lopende tentoonstellingen zijn verlengd.

Door de medewerking van vele internationale bruikleengevers krijgt het publiek twee maanden extra de gelegenheid om de tentoonstelling In het licht van Cuyp te bezoeken. Niet eerder zijn zoveel meesterwerken van Aelbert Cuyp in zijn geboortestad samengekomen, in combinatie met Britse topstukken van kunstenaars als Gainsborough, Constable en Tuner. Te zien t/m 8 mei.

Ook de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed wordt verlengd. Het Dordrechts Museum herdenkt de Sint-Elisabethsvloed uit 1421 met een tentoonstelling waarin de vier Elisabethspanelen uit het Rijksmuseum centraal staan. Deze zijn voor het eerst in lange tijd weer samen te zien in het Dordrechts Museum. Twee van de vier panelen zijn normaliter te zien in de vaste opstelling van het Rijksmuseum en verlaten het museum zelden. Een bezoek aan Elisabeth en de Vloed is een unieke kans om deze bijzondere panelen gezamenlijk te bewonderen. Te zien t/m 8 mei.

De eerste museale solotentoonstelling van Arturo Kameya, Drylands is tevens verlengd. Kameya verbindt in deze expo het alledaagse in de stedelijke cultuur van zijn geboorteland Peru met grotere verhaallijnen door tijd en ruimte heen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij een aantal nieuwe werken. Te zien t/m 8 mei.

Wie verlangt naar een vakantie in verre oorden kan van 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023 zijn hart ophalen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling Wanderlust neemt je mee naar de meest bijzondere plaatsen en overweldigende natuur. Reislustige Nederlandse kunstenaars uit de periode 1800 – 1900 laten je wegdromen bij de mooiste oorden binnen én buiten Europa. Met werk van bekende en minder bekende schilders. In samenwerking met het Rijksmuseum.

Parallel aan Wanderlust is Watamula te zien: een presentatie van actuele kunst over menselijke reislust en expansiedrift. Met veel gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor vernietigende sporen, verbeelden diverse kunstenaars (Hans Broek, Amjad Hashem, Inge Meijer, Kevin Osepa, Charlotte Schleiffert en Jennifer Tee) middels schilder- en videokunst een grenzeloze zoektocht. Er wordt ingezoomd op het rijke weefsel van culturen over de continenten, dat soms ook littekens kent door kolonialisme en onvrijwillige migratie.

Wie geen genoeg kan krijgen van landschapskunst en wat meer wil weten over de ‘achtertuin van Dordrecht’, kan een bezoek brengen aan Schilders van de Biesbosch, te zien van 5 juni 2022 t/m 8 januari 2023. Een verzameling schilderijen en tekeningen uit verschillende periodes van Dordrechts meest geliefde natuurgebied.

In het voorjaar van 2022 organiseert het Dordrechts Museum een tentoonstelling met schilderijen van Richard van den Dool. Naast kunstverzamelaar en grafisch en ruimtelijk vormgever is Richard van den Dool bovenal beeldend kunstenaar (schilder). Zijn vroege werken laten zich kwalificeren als koele landschappen. Zijn recente werken zijn lyrisch en kleurrijk. De motieven vindt de kunstenaar dicht bij huis. Hij woont en werkt in Dordrecht. Van 5 juni t/m 13 november 2022.

Op 22 mei 2022 wordt de winnaar van de tweejaarlijkse Schefferprijs bekendgemaakt. Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de Vereniging Dordrechts Museum. De expositie met werken van de 3 genomineerden (Niek Hendrix, Sam Hersbach en Afra Eisma) is te zien van 22 mei t/m 15 oktober 2022.

In het najaar van 2022 organiseert het Dordrechts Museum de tentoonstelling Rein Dool – de tekeningen. In ruim zestig jaar bouwde Rein Dool een omvangrijk oeuvre op bestaande uit schilderijen, grafiek, sculptuur en ceramiek. Het fundament onder al zijn werk vormt het tekenen, waarvoor Dool al van jongs af aan een zeldzaam talent ontwikkelde. Zijn belangrijkste thema’s zijn landschappen, stillevens en in het bijzonder de mens en zijn moeizame verhouding tot de wereld, zijn medemens en zichzelf. Van 11 december 2022 t/m 21 mei 2023.

Huis Van Gijn heeft sinds 2020 een vernieuwde entree en cadeauwinkel waardoor bezoekers zich bij binnenkomst meteen al in een 19de-eeuwse sfeer wanen. De winkel is voor iedereen toegankelijk, ook zonder toegangskaartje. Nadat vorig jaar de personeelsverdieping tot leven werd gebracht, is afgelopen jaar ook de kelder in ere hersteld. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe die ruimte onder het huis rond 1900 werd gebruikt.

Het Hof van Nederland is t/m juni 2022 gesloten vanwege een herinrichting. In het vernieuwde Hof willen we mensen laten beleven hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, die plaatsvonden in Dordrecht, de oudste stad van Holland, kom je meer te weten over onze vrijheden en word je uitgedaagd om naar het heden te kijken en beter inzicht te krijgen in wat vrijheid voor jou betekent.