Politieacties: geen bon voor lichte overtreding

0
287

REGIO – Er worden de komende anderhalve maand door veel politieagenten geen geen bekeuringen uitgeschreven voor lichte vergrijpen. De vier politievakbonden hebben hun leden hiertoe opgeroepen, omdat de CAO-onderhandelingen muurvast zitten.

Vanaf woensdagmorgen 07:00 uur tot maandag 28 maart voert de politie op deze manier actie. Dat betekent onder meer dat de politie alleen bonnen uitschrijft bij ‘grove schendingen van de openbare orde en veiligheid’ zoals de vier bonden ACP, NPB, ANPV en Equipe melden.

Ook bij snelheidsovertredingen wordt een marge gehanteerd, zeggen de bonden: alleen excessieve overtreders worden beboet. “Het is natuurlijk geen vrijbrief voor overtreders”, zegt een woordvoerder van het landelijk actiecentrum van de vier bonden. “Je moet je niet alleen aan de regels houden vanwege de handhaving.”

Geen bekeuring, maar een actiebon
Er wordt nog onderzocht of flitspalen, die in beheer zijn van de politie, anders kunnen worden afgesteld. Mobiele flitsapparaten zullen met hogere marges worden gebruikt. De controles worden dus wel uitgevoerd. Het streven van de politievakbonden is om bij lichte overtredingen een speciale actiebon uit te schrijven met informatie over het politieprotest.

‘Coulante handhaving’ noemen de bonden de actie, een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje. De politie voert al langere tijd actie voor een betere CAO. Belangrijkste thema zijn voor de agenten loon, capaciteit, veiligheid en opleidingen.

Een eerste gesprek met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft afgelopen week voor de bonden geen concrete toezeggingen opgeleverd. Deze actie is een volgende stap. Voor de komende maand verwachten de bonden meer acties.

Nachthoreca
De politie heeft al laten weten niet te handhaven als nachtclubs komend weekend open gaan. In onder meer Rotterdam hebben nachtclubs aangekondigd de deuren te openen uit protest tegen de coronamaatregelen. De horeca mag nu tot 22:00 uur open zijn. De vakbonden roepen hun leden op om zo passief mogelijk toezicht te houden en alleen op te treden bij calamiteiten.

Aan de oproep aan de vakbonden voor BOA’s om solidair te zijn, is gehoor gegeven. De twee BOA-vakbonden hebben woensdagmorgen laten weten niet op te treden als de politie niet aanwezig is. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond zeggen BOA’s zonder back-up van de politie niet optreden.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.