Lokale vaccinatiecijfers bekend

0
744

REGIO – Het RIVM publiceert sinds deze week niet alleen de besmettingscijfers, maar ook de vaccinatiegraad- en opkomst per wijk. Hoger dan deze cijfers wordt het alleen niet, vermoedt huisarts Matthijs van der Poel. In zijn praktijk in Rotterdam-Delfshaven krijgt hij niemand meer ‘aan de vaccinatie’.

“Ik zou niet weten welke trucs ik nog moet uithalen om de cijfers nog hoger te krijgen”, vertelt Van der Poel. Ook Robin Peeters, internist in het Erasmus MC, heeft niet het idee dat de vaccinatiecijfers de komende tijd nog flink omhoog gaan. “Je merkt in het algemeen dat door omikron veel mensen helemaal niet meer met corona bezig zijn. Het gevoel van urgentie is er niet meer.” Ook Van der Poel ziet dat mensen ‘zich veel minder druk maken over covid’.

Minder animo
“Je merkt dat ook bij de Twijfeltelefoon, die wordt veel minder gebeld en je merkt het ook aan het vaccineren op markten: daar is ook veel minder animo voor”, vervolgt Peeters. Shakib Sana is één van de huisartsen die in het weekend nog steeds op de markt in Delfshaven te vinden. Daar informeert hij mensen over vaccineren en samen met de GGD biedt hij ze een prik aan. Sana is optimistischer. Hij denkt dat de vaccinatiecijfers de komende tijd nog wel omhoog gaan. “De vaccinatiecijfers in de Rotterdamse achterstandswijken zijn niet hoog, maar het zegt niet alles. Zo is het belangrijk om te weten hoe hoog de vaccinatiegraad is onder 60-plussers, de groep die een grotere kans loopt om ernstig ziek te worden door corona.”

Ook is het voor hem als huisarts belangrijk om te weten hoeveel niet-gevaccineerden corona hebben doorgemaakt, dat zegt namelijk iets over de immuniteit in een wijk. Van der Poel zou bijvoorbeeld ook graag willen weten hoeveel mensen er omikron hebben gehad, omdat die misschien enige weerstand hebben opgebouwd. Deze informatie is niet in de RIVM-cijfers terug te vinden.

Trouw op de markt
Ondanks het verminderde urgentiegevoel, wil Peeters nog wel het nut van vaccineren benadrukken. “Drie van de vier mensen die nu in het ziekenhuis liggen, zijn niet of onvoldoende gevaccineerd.” De ziekenhuizen gaan volgens hem nog spannende weken tegemoet. “Vooral door het ziekteverzuim onder het personeel, waardoor mogelijk minder zorg geleverd kan worden.” Hoewel de noodzaak van vaccineren volgens hem niet meer zo wordt gezien, komen mensen die bijvoorbeeld naar het buitenland willen ‘nu toch een booster halen’.

Sana staat nog steeds trouw op zaterdag op de markt en blijft daar ook positief over. “In Delfshaven zijn 2 weken geleden 385 mensen gevaccineerd en afgelopen zaterdag 327”, vertelt hij. Van der Poel voegt toe dat ook hij nog steeds voorstander is van vaccineren op bijvoorbeeld markten, maar: “Huisartsen zouden daar niet meer hun vrije tijd voor moeten opofferen. Het is nu aan de GGD.”

De vaccinatieopkomst verwijst naar het deel van de bevolking dat ten minste één vaccinatie heeft gehad, de vaccinatiegraad zijn mensen die er twee hebben gehad. De vaccinatiecijfers zijn alleen van mensen die toestemming gaven voor registratie van hun vaccinatie. Het RIVM schat dat zo’n 7 procent van de gevaccineerden daar géén toestemming voor geeft.

Klik hier om naar het aantal vaccinaties in jouw wijk/gemeente te gaan.

Artikel afkomstig van onze mediapartner Rijnmond