Rotterdamse Cheryl woont op haar 28ste weer bij haar ouders

0
666

Foto: Rijnmond

REGIO – Al jaren werken, maar toch weer bij je ouders moeten gaan wonen. Het overkwam ook de 28-jarige Cheryl de Boer. Ze had moeite om de huur van haar prijzige studio in Rotterdam-Zuid te betalen. Ze betaalde zo’n 1000 euro (inclusief) voor 33m2 en wilde graag op zichzelf blijven wonen, maar dat ging financieel niet meer. “Het voelt toch een beetje als falen.” Zij is zeker niet de enige twintiger die noodgedwongen vanwege geldgebrek bij de ouders zit. In totaal wonen ruim 900 duizend jongeren van 25 tot 35 jaar nog (of weer) bij hun ouders in huis.

Deze ochtend is het gezellig druk in de flat van de familie De Boer op Katendrecht. De gepensioneerde Rotterdammers Jolanda en Theo hebben weer twee dochters thuis wonen én het is oppasdag. De kinderen van hun zoon zijn op bezoek. De ouders wonen op Katendrecht aan de Maas. Cheryl is thuis van harte welkom in haar oude kamer met Feyenoord en Rotterdam stickers op de deur. “We hebben de kamer wat opgeknapt en geverfd. Zodat ik niet meer naar mijn roze kamer van vroeger terug hoefde. Het is nu een volwassen miniatuurhuisje.”

Ouders Jolanda en Theo betalen voor hun ruime appartement in Katendrecht iets meer dan 600 euro per maand. Dochter Cheryl moest voor haar kleine studio bij Zuidplein een kale huur van 709 euro betalen. Daar kwamen nog 236 euro aan service- en nutskosten bij en huur voor de berging. De woning in het gebouw Startmotor wordt verhuurd als sociale huur, maar door de verplichte servicekosten en extra’s loopt het bedrag al snel op. Al met al was ze zo’n 1000 euro kwijt. Haar vader schudt zijn hoofd. “Het is gewoon niet meer normaal in Rotterdam. Je kunt in je eentje niets meer huren.”

De huur is meer dan de helft van haar salaris, maar Cheryl had het er wel voor over. “Ze had haar stekkie en kon haar eigen leven leiden. Dat is wat ze graag wilde”, vertelt moeder Jolanda. “Het is zuur dat het niet is gelukt. Je werkt op een gegeven moment alleen om je huur en je lasten te betalen.” Voor Cheryl voelde het als falen. “Ik heb gezegd: je moet het niet als falen zien. Je hebt het wel geprobeerd.”

Jongerenflat ‘Startmotor’ bij Zuidplein was voor Cheryl een kans om eindelijk uit huis te gaan. Ze was nog niet lang genoeg ingeschreven bij een woningbouwvereniging om kans te maken op een huurwoning. Ze wilde na zes jaar werken graag op eigen benen staan. De jongerenflat was voor haar een uitkomst. Het is een gezellige plek waar de bewoners veel activiteiten met elkaar organiseren. Het gebouw heeft onder meer een gemeenschappelijke woonkamer, fitnessruimte en basketbalveld op het dak. De Rotterdamse voelde zich er op haar plek. Ze leefde zuinig om alles te kunnen betalen.

“Soms moest ze een borrel bij vriendinnen afzeggen met een smoes om wat geld te besparen”, vertelt haar moeder aan de keukentafel. Cheryl werkt 34 uur in de week bij de kinderopvang en gaat een dag naar school. Ze volgt een extra vakopleiding waarvoor ze ook in het weekend moet studeren. Het valt haar zwaar op alles te combineren. Ze moet gas terugnemen en gaat één dag minder werken om het allemaal bij te benen. “Het bleek te pittig.” De hoge woonlasten zijn dan niet meer te betalen naast de zorgverzekering, telefoon en boodschappen. Ze is weer terug bij af.

“Het is hard om het onder ogen te zien, maar het is voor mij financieel eigenlijk niet haalbaar. Je houdt te weinig over in de maand. Voor jongeren is het eigenlijk niet te doen.” 25 procent jongeren gaat terug naar ouders.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt voor financiële risico’s als huishoudens meer dan 60 procent kwijt zijn aan de vaste lasten zoals het geval is bij Cheryl.
Ze is zeker niet de enige jongere die noodgedwongen weer aanklopt bij de ouders. Een kwart van de jongeren die het huis uitgaat, keert binnen vijf jaar terug naar het ouderlijk huis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit onder meer vanwege geldgebrek. In totaal wonen ruim 900 duizend jongeren van 25 tot 35 jaar nog bij hun ouders. Zo’n 200 duizend mensen meer dan in 2010. Woningnood dwingt velen van hen om thuis te (blijven) wonen.

Uit een onderzoek van Rijnmond bleek eerder al dat er maar weinig starterswoningen gebouwd worden in de regio, terwijl veel jongeren schreeuwen om een betaalbare woning. Cheryl hoopt dat er meer betaalbare huisvesting voor jongeren komt in Rotterdam. “De kans om op jezelf te gaan wonen wordt nu ontnomen omdat er geen betaalbare mogelijkheden zijn. Je bent met je toekomst bezig, maar je blijft hangen in je ontwikkeling.” De Rotterdamse hoopt dat jongeren zoals zij geholpen worden met hun zoektocht naar passende huisvesting. “Je moet het nu maar uitzoeken. Zo voelt het.”

Het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond krijgt veel meldingen binnen over te dure huurwoningen en/of te weinig beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen. De bond pleit voor meer regulering van de woningmarkt om ook jongeren een kans te geven. “Wat we in Nederland en dus ook in de regio Rijnmond nodig hebben zijn meer betaalbare gereguleerde huurwoningen met vaste huurcontracten. Dat kan via nieuwbouw, via het ombouwen van leegstaande bedrijfsruimtes, maar ook door de huidige vrije huursector te reguleren”, zegt Frederique Westenberg.

De jongerenafdeling van vakbond FNV maakt zich ook zorgen over werkende jongeren die hun vaste lasten amper kunnen betalen. “Het probleem is groot. Er zijn steeds meer jongeren die in financiële moeilijkheden komen”, ziet Lorentz Bökkerink van FNV Young & United. Deze jongeren gaan terug naar hun ouders of belanden zelfs op straat. De vakbond deed eerder al onderzoek onder jongeren. De meerderheid gaf aan onzeker te zijn over hun toekomst. Ze stellen keuzes als het stichten van een gezin uit.
Cheryl heeft háár plan voor de toekomst al gemaakt. Ze gaat zich dit jaar volop inzetten om haar extra opleiding pedagogisch educatief professional af te ronden. Daardoor hoopt ze ook meer te kunnen verdienen. Ze gaat sparen en hoopt daarna écht uit te vliegen. “Het is hartstikke leuk bij mijn ouders, maar je bent op een leeftijd dat je je eigen plek wilt.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond