Burgerinitiatief: Papendrecht kiest zijn eigen burgemeester

0
876

PAPENDRECHT – Papendrechter Bert Blase en een aantal andere voormalige raadsleden starten een burgerinitiatief om straks vanuit de bevolking een nieuwe burgemeester te ‘kiezen’. Annemiek Jetten is nu de waarnemend burgemeester en in de loop van dit jaar zal er weer een ‘permanente’ burgemeester komen. Een vanuit de bevolking voorgedragen burgemeester zou een unicum zijn in het Nederlandse bestel.

In een verklaring stellen de vier voormalige Papendrechtse raadsleden dat Nederland een van de weinige democratieën is waarin de burgemeester niet door de bevolking wordt gekozen. “De wet staat dit niet toe. Het is zelfs zo, dat als de gemeenteraad toch een poging doet de bevolking te betrekken, de minister ingrijpt. Is het vreemd dat het vertrouwen in onze democratische praktijk tot een dramatisch en historisch dieptepunt is gedaald?”, zo vraagt men zich af.

De verklaring vervolgt “Maar: niemand verbiedt ons, inwoners van Papendrecht, om zelf (bottom-up) initiatief te nemen. Democratie zoals het bedoeld is. Vanuit de bevolking gaan we geschikte kandidaten noemen voor de vacature in Papendrecht die dit jaar wordt opengesteld. We gaan die kandidaat(en) benaderen, presenteren en hem of haar oproepen om te solliciteren. We kunnen zelf een peiling organiseren, of een openbaar debat. Zo zetten we een stap op weg naar meer transparant bestuur, met de bevolking samen, in plaats van over onze hoofden heen.”

Bert Blase is jaren lang raadslid in Papendrecht geweest voor de PvdA. Daarna werd hij burgemeester van Alblasserdam. Ook is hij waarnemend burgemeester geweest in onder meer in Hardinxveld-Giessendam en Heerhugowaard. Mocht zijn naam opduiken als kandidaat, dan zal hij daar niet meteen ‘nee’ tegen zeggen, zo heeft hij laten weten.

De andere drie initiatiefnemers zijn André Stremler (raadslid en voormalig wethouder PAB), René van Engelen (schoolleider en voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Jacques Bonewit (gepensioneerd douanemedewerker en voormalig raadslid PvdA).

De reacties van andere politieke partijen in Papendrecht zijn nog niet bekend. Het onderwerp komt mogelijk aan bod tijdens het verkiezingsdebat dat vanavond (maandag) tussen 18:00 en 19:00 wordt uitgezonden via Radio Rijnmond, Papendrecht FM en TV Papendrecht. Bert Blase is dinsdagavond te gast in het programma Praatpaal Papendrecht vanaf 20:00 uur op Papendrecht FM.