Hannelore, het meisje uit de sekte

0
486

Foto: aangeleverd
PAPENDRECHT – Op dinsdagavond 15 maart om 20:00 uur houdt de auteur Frank Krake op uitnodiging van de Culturele Raad Papendrecht een lezing over zijn bestseller “Hannelore”.

“Hannelore” is het waargebeurde verhaal over een meisje dat vastgehouden werd door een sekte, onder meer in Papendrecht. Hannelore zal deze avond ook aanwezig zijn en samen met de auteur zal zij haar verhaal doen. Het is een uniek verhaal over het opgroeien in de sekte ‘Gemeente Gods’.

Sekteleider Sipke Vrieswijk noemde zichzelf profeet en de ouders van Hannelore en vele volgers waren zo door Vrieswijk geïndoctrineerd dat ze alles voor hem deden. De regels werden steeds strenger en er gebeurden veel dingen die niet door de beugel konden. Toen het einde van de sekte leek te naderen vertrokken de sekteleiders met Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus.

Een groot deel van de sekteleden betrok een rijtjeswoning in Papendrecht. Na jaren leven in gevangenschap bevrijdde de politie Hannelore kort voor haar 18e verjaardag. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.

Hannelore was zo gehersenspoeld dat ze eerst helemaal niet bevrijd wilde worden. Ze wilde steeds weer terug naar de sekte. Mede dankzij haar familie en haar latere man, begon ze te twijfelen of het wel klopte wat haar allemaal was verteld.

Uiteindelijk begint ze het gevecht om zichzelf in het leven staande te houden en moet ze leren hoe zij zelf keuzes kan maken en hoe zij het verleden kan verwerken. Het gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk is het haar gelukt om met haar man en vier kinderen een nieuw leven te leiden.

Hannelore vertelt nu openhartig hoe het was om op te groeien in een sekte en ook vertelt hoe ze heeft geworsteld om weer te leren leven in de gewone maatschappij toen ze er na vijftien jaar eindelijk uit was.
Sekteleider Vrieswijk woonde na zijn vrijlating nog jarenlang bij zijn trouwe volgelingen in Papendrecht. Het verhaal lijkt een incident, maar is dat absoluut niet. Nog steeds zijn er anno nu in Nederland nog vele sektes actief met zo’n tienduizend volgelingen.

De toegangskaarten kosten 5 euro zijn vanaf 1 maart aanstaande te koop bij de balie van de bibliotheek in Papendrecht. Belangstellenden wordt verzocht gepast en contant te betalen.