Personeelstekort Albert Schweitzer ziekenhuis door corona

0
370

DORDRECHT – Ondanks de dinsdagavond aangekondigde versoepelingen en het aflopende aantal opgenomen coronapatiënten, zijn de zorgen in het Albert Schweitzer ziekenhuis nog niet helemaal weg. Als het gaat om de reguliere zorg is er nog wel een inhaalslag te maken, zegt ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer. “Met name omdat er ziek personeel is, is er een aantal OK’s minder open. Een aantal bedden is gesloten. Dus nee, we zijn er nog niet aan toegekomen om de reguliere zorg en de inhaalzorg goed op orde te krijgen”, aldus Van der Meer.

Dat heeft dus met name te maken met het feit dat er veel personeel thuiszit en niet door de hoeveelheid opgenomen coronapatiënten. “We zien een recordaantal mensen die positief thuis zitten. En ik merk toch ook wel dat mensen echt wel ziek zijn, een aantal dagen in ieder geval flink beroerd.” Nu is het niet zo dat het ziekenhuis daardoor op zoek is naar nieuw personeel, dat is het altijd. Maar nu is het Albert Schweitzer ziekenhuis in het bijzonder op zoek naar vervanging. “We hebben de inzet van zorgreservisten, dus de mensen die elders werken en nu in het ziekenhuis komen werken. Dat is al prettig. Maar we hebben nog steeds te weinig mensen.”

Niet meer massaal testen
De ziekenhuisdirecteur vindt het massale testen niet per se meer nodig, omdat volgens hem het verband tussen testen, ziek worden en uiteindelijk in het ziekenhuis belanden compleet is verdwenen. “Er worden nog wel mensen opgenomen in het ziekenhuis, maar dat is een overzichtelijk aantal.” Volgens Van der Meer is het ook uit een soort angst dat mensen blijven testen. “Als je klachten hebt blijf je thuis en als je milde klachten hebt, hoef je misschien ook niet eens te testen.”

Van der Meer denkt ook dat een zelftest op termijn niet meer nodig zal zijn. Wel is het voorlopig nog verplicht om een mondkapje in het ziekenhuis te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Over voor hoe lang dat nog geldt, denkt het ziekenhuis nog na.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond