D66 wil ‘Straatabonnement onderhoudsvrij tuinieren’

0
360

Foto: aangeleverd
PAPENDRECHT – D66 in Papendrecht wil zo snel mogelijk een vergroeningsoffensief tegen de gevolgen van klimaatverandering. Om wateroverlast en hittestress in Papendrecht te lijf te gaan, bedacht D66 een manier om mensen mee te krijgen met vergroening van hun voortuin: het ‘straatabonnement onderhoudsvrij tuinieren’.

Door toenemende hevige regenval dreigt steeds vaker wateroverlast. Riolen kunnen het vele water niet verwerken. En door de hetere zomers krijgen mensen en dieren, steeds vaker last van hittestress. Om die reden moeten gemeenten hun openbare ruimte aanpassen: ze moeten sterk vergroenen en zorgen dat verharde ondergronden worden vervangen door waterdoorlatende bodembedekking.

De bedoeling bij het ‘straatabonnement onderhoudsvrij tuinieren’ is om afspraken te maken met hoveniersbedrijven om een vast aantal keren per jaar voortuinen van inwoners te onderhouden tegen een betaalbare prijs.

Trijntje van Es, lijsttrekker van D66: “Wij vinden dat de gemeente zelf het maximale moet doen, door aanleg van veel waterdoorlatende parkeerplaatsen en zo veel mogelijk verharde ondergronden moet vervangen door gras en struiken. Maar zelfs als je dat massaal doet, is het niet genoeg.”

Een groot deel van de Papendrechtse grond is in eigendom van particulieren en bedrijven. Zonder hulp van inwoners zal de vergroening onvoldoende zijn om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Daarom moeten mensen volgens D66 Papendrecht verleid worden om de stap naar vergroening te zetten.

“Vandaar het idee van het ‘straatabonnement onderhoudsvrij tuinieren’,” zegt Trijntje van Es. “Wij snappen heel goed dat niet iedereen met een tuin, zin of tijd heeft om te tuinieren. Vooral voortuinen zijn steeds vaker helemaal betegeld. Mensen vinden groen wel mooier, maar zien op tegen het werk. Oudere mensen kunnen het niet altijd meer zelf bijhouden. En, als particulier een tuinman inschakelen, is voor veel huishoudens te duur.”

“Behalve hoveniers, is het misschien mogelijk dat DrechtwerkGroen, het sociale werkbedrijf van de gemeente, ook meedoet. Dat zou helemaal mooi zijn,” zegt Trijntje van Es.

Het straatabonnement is een onderdeel van wat D66 in zijn verkiezingsprogramma noemt: het Actieplan Groene Gemeente, waarbij buurten worden omgetoverd van ‘tegelparadijs naar groene oase’. Trijntje van Es: “Voor de duidelijkheid zeg ik erbij: het blijft natuurlijk altijd een keuze van mensen zelf of ze wel of niet willen meedoen. Wij zijn overtuigd dat het behalve nuttig ook zo prachtig wordt, dat er massale belangstelling voor zal zijn.”