FNV binnenkort staking: metaal & techniek

0
943

REGIO – FNV Metaal kondigt nieuwe staking aan in metaal & techniek in Zuid-Holland op 24 februari in Dordrecht, piektijd: 09:00 uur!

FNV Metaal (evenals CNV Vakmensen en De Unie) organiseert op donderdag 24 februari a.s. opnieuw een regionale 24 uurs staking, nu in Dordrecht. Eerder vonden vanaf medio november vorig jaar al een groot aantal regionale 24 uurs stakingen in het gehele land plaats; ook in Zuid-Holland.

Er wordt een staakstraat ingericht, waar de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto- kunnen laten registreren.

Locatie/tijdstip:

Parkeerplaats bij het Bowlingcentrum, Baanhoekweg 1, 3313 LA Dordrecht

Tussen 09.00 – 10.00 uur

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Zuid-Holland, zoals Equans, Croon Wolter en Dros, Santon, Spie, Delta Reefer Care, Krohne Altometer, Bakker Sliedrecht en RH Marine.

‘Afschaffen die magere jeugdlonen’
FNV Metaal regiobestuurder Jan Meeder: “Er is nog steeds geen zicht op een spoedig akkoord. Werkgevers zetten onbegrijpelijk de hakken in het zand en komen niet met een verbeterd voorstel. Een loonsverhoging van 1,4% stellen zij voor: belachelijk in relatie tot de prijsstijgingen. En nauwelijks verbetering voor jongere werknemers, die wat ons betreft een vak-volwassen salaris verdienen. Afschaffen van magere jeugdlonen is dan ook ons voorstel! Dat kan de broodnodige instroom van jonge werknemers in de sector verbeteren. Er is dan ook een groot tekort aan vakkrachten. Een waardige en verdienstelijke cao maakt de sector aantrekkelijk. Wij gaan door met actie voeren totdat onze cao eisen zijn ingewilligd.”

Belangrijkste cao eisen FNV Metaal:
– Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
– Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
– Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
– Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
– Afschaffen van jeugdlonen.

FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het laatste cao bod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.