Kraaihoek wordt vernieuwd

0
889
© Woonkracht10

Foto: gemeente Papendrecht
PAPENDRECHT – Donderdag 24 februari de gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan Kraaihoek fase 1. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de herstructurering van deze Papendrechtse wijk. Woonkracht10 kan eind van dit jaar starten met de sloop van de eerste huurwoningen aan de Boomgaardstraat, de Badhuisstraat en de Weteringsingel.

De woningen aan de Boomgaardstraat, de Badhuisstraat en de Weteringsingel in Kraaihoek dragen de typische kenmerken van een naoorlogse wederopbouwwijk. Er heerste in de jaren vijftig een nijpende woningnood. De woningproductie werd daarom fors opgevoerd en met de industrialisatie en standaardisatie van de woningen werd geëxperimenteerd. Het resultaat is een homogene wijk met veel kleine woningen met weinig variatie als het gaat om woningtypes en architectonische expressie. Toch hebben de oorspronkelijke woningen, ondanks hun sobere, verouderde, eenvormige en ook gedateerde uitstraling iets vriendelijks.

De woningen zijn destijds gebouwd om te voorzien in de enorme vraag naar woningen kort na de tweede wereldoorlog”, zegt wethouder Arno Janssen. “Jarenlang had de bouwproductie vrijwel stil gelegen en bovendien waren door oorlogsgeweld duizenden woningen verwoest. Er moest dus gebouwd worden. Maar toen wist men al dat deze woningen geen honderd jaar mee zouden gaan.”

“Wij hebben gekeken of het mogelijk was om deze woningen te behouden. Maar dat ging echt niet meer. Daarom is gekozen voor nieuwbouw. De 99 woningen maken plaats voor 139 nieuwe huizen. De variatie in woonoppervlak en type woningen wordt groter en daarmee aantrekkelijker voor inwoners in verschillende levensfasen. Ook komen er levensloopbestendige appartementen voor senioren, waarin zij langer zelfstandig kunnen wonen.”

Gelijk met de vernieuwing van de woningen gaat de gemeente het openbaar gebied volledig nieuw inrichten en toekomstbestendig maken. Dat gebeurt zowel boven de grond met wegen, groen en verlichting, als onder de grond met riolering, leidingen en aansluiting op een warmtenet.

De gemeente grijpt de grote bouwactiviteiten ook aan om de Overtoom te verleggen, zodat er een veiliger verbinding ontstaat tussen de wijk Kraaihoek en het centrum van Papendrecht.

Eind dit jaar gaan de werkzaamheden van start. De verwachting is dat in 2024 de eerste nieuwe bewoners kunnen worden verwelkomd.