Interview Operationeel Expert Wijkagent Ron de Jong

0
1026

Foto: politie Papendrecht
PAPENDRECHT – De Papendrechtse politie heeft een interview gepubliceerd met Operationeel Expert Wijkagent Ron de Jong. Wij publiceren dit interview hier in zijn geheel.

Wie ben je?
-Ik ben Ron de Jong

Welke wijk hoort bij jou?
-Ik werk wijk- en gebiedoverstijgend. Dat betekent dat ik complexe vraagstukken behandel en daarbij bestuurlijk contact onderhoud met de burgemeester. Uiteindelijk is elke wijkagent verantwoordelijk voor zijn eigen wijk en hang ik daar als een paraplu boven. Op het gebied van de politie ben ik eindverantwoordelijk voor de hele gemeente Papendrecht.

Wat is je leeftijd?
-40 jaar.

Sinds wanneer werk je bij de politie?
-Ik ben in 2003 begonnen bij de politie.

Waarom ben je hulpverlener geworden?
-Ik vind het politiewerk echt mooi werk! We maken dingen mee die een normale burger (als het goed is) nooit gaat meemaken. Daarnaast kun je in dit beroep echt iets betekenen voor de bewoners.

Wanneer ga jij na een dag werken tevreden naar huis?
-Ik ga elke dag met een tevreden gevoel naar huis, dat is ook iets dat bij mijn persoonlijkheid past.

Welk incident is je het meest bijgebleven?
-Ik ben ooit eens betrokken geweest bij een incident waarbij kleine kinderen waren verbrand en uiteindelijk zijn overleden. Dat was echt heel heftig. Incidenten met kleine kinderen blijven me altijd wel bij………

Hoe kom je weer tot rust na een werkdag?
-Lekker hardlopen of een stuk fietsen. In ieder geval een flinke inspanning om de ‘spanning’ kwijt te raken ?

Wat is in je werk veranderd ten opzichte van toen je begon?
-Ik merk dat de maatschappij verhardt. Onderwerpen waar we vroeger met elkaar het gesprek over aan gingen, worden nu (bijna) letterlijk uitgevochten.

Voor welke verandering in jouw vakgebied vrees je?
-Ik ben ervan overtuigd dat je zelf invloed hebt op je werk en de uitvoering daarvan. Veranderingen komen en gaan en je bent het er mee eens of niet. Ook al ben ik het er soms niet mee eens, maak ik er toch wat van.

Wat zou je meteen veranderen als je één dag minister was?
-Ik heb al geleerd dat een minister ook in 1 dag iets niet kan veranderen. Maar als het wel kon, zou ik heel snel maatregelen door willen voeren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Iets moois achterlaten voor onze toekomst, alle kinderen.

Met welke hulpverlener zou je weleens een dag willen ruilen?
-Ik zou wel eens een dag mee willen met de brandweer. Maar dan ook echt een brand blussen, het liefst met de ladderwagen