Aanpak populieren naast A15 tussen Papendrecht en Alblasserdam

0
351

PAPENDRECHT – Maandag 7 maart start Rijkswaterstaat met de vervanging van 142 oude populieren langs de A15 bij afrit Alblasserdam en Verzorgingsplaats de Noord. De huidige populieren zijn oud en daardoor steeds vatbaarder voor schimmels en parasieten die de bomen aantasten.De populieren aan de noordkant van de A15, langs afrit Alblasserdam, hebben sterk doorbuigende takken. Voor de verkeersveiligheid laat Rijkswaterstaat de bomen verwijderen en een deel flink snoeien. Door bomen te verwijderen, te snoeien en nieuwe bomen te planten zorgt Rijkswaterstaat er voor dat het groen weer jarenlang mee kan.

Aan de achterkant van verzorgingsplaats De Noord, bij de af-en oprit van de aansluiting Alblasserdam, verwijdert en vervangt de aannemer diverse bomen. Voor de bomen die verdwijnen komt herplant van populieren, zoete kers (prunus) en iepen.

Vliegroute vleermuizen
Langs de A15 is een vleermuisoversteekplaats. Op de strook waar vleermuizen populieren gebruiken voor hun navigatie blijven bomen om en om staan, Daarmee blijft een goede vliegroute voor de vleermuizen in tact. De aannemer herplant daar meteen een twintigtal jonge bomen en snoeit de bomen die behouden blijven flink terug.

Beperkte Hinder weggebruikers
De werkzaamheden vinden plaats van maandag 7 tot en met vrijdag 11 maart.
Om de hinder voor weggebruikers zoveel mogelijk te beperken wordt met name ’s nachts gewerkt.

De rechterrijstrook tussen de aansluitingen Papendrecht (afrit 23) en Alblasserdam (afrit 22) is van maandag 21:00 uur tot dinsdag 05:00 uur afgezet om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Voor het wegverkeer blijven twee rijstroken beschikbaar.

Afrit dicht
Afrit 22 Alblasserdam is dicht op woensdag 9 maart van 21:00 uur tot donderdag 10 maart 05:00 uur en van donderdag 10 maart 21:00 uur tot vrijdag 11 maart 05:00 uur.

Verzorgingsplaats De Noord
Vanaf maandagochtend 7:00 uur tot dinsdag 17:00 uur zijn de laadvakken bij Fastned niet bereikbaar.
Verzorgingsplaats De Noord is woensdagnacht dicht.

Groot onderhoud
Rijkswaterstaat laat naar verwachting in 2024 groot onderhoud aan de berm langs de afrit Alblasserdam uitvoeren. Om nieuwe bomen optimaal te kunnen laten groeien wacht Rijkswaterstaat met het herplanten van bomen langs de afrit tot de werkzaamheden aan de berm gedaan zijn.