Lijsttrekkers bereiden zich voor op jongerendebat

0
649

Foto: Hans Hulswit
PAPENDRECHT – Op maandag 7 maart aanstaande gaan leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College in debat met lokale lijsttrekkers. Daar hebben ze zich goed op voorbereid! Ze bedachten stellingen. Oefenden met en tegen elkaar. En namen het programma tot in de puntjes door. Geldt dat ook voor de lijstrekkers waarmee zij in debat gaan? Wat verwachten de voormannen en -vrouwen van onze jongeren? En hebben ze zin in het debat of zien ze er stiekem een beetje tegenop?

Deze en andere vragen stelden leerlingen van De Lage Waard aan de lijsttrekkers van de Papendrechtse D66 (Trijntje van Es), GroenLinks (Chris Grimmius) en PvdA (Derya Karso).

De jeugd is de toekomst
“Ik heb er ontzettend veel zin in!”, start de heer Grimmius. “Ik zat zelf op ‘De Willem’. Dat is nog maar tien jaar geleden. Heel leuk om met de huidige leerlingen in debat te gaan over wat hen bezighoudt en hoe zij naar de toekomst kijken. De jeugd is de toekomst. Van de keuzes die wij nu maken, ondervinden jongeren de gevolgen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de nieuwbouw van de locaties van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College. Dat zijn keuzes die gevolgen hebben voor de jeugd van nu én hun kinderen.”

Mevrouw Karso is dezelfde mening toebedeeld: “De tijd dat we het in de politiek alleen maar hadden over pensioenen, de zorg en belastingen is echt wel voorbij. Politieke beslissingen hebben een impact en de mening van jongeren hierover mag gehoord worden. Als PvdA hebben we eerder een voorstel ingediend aangaande jongerenparticipatie. We vinden het heel belangrijk dat jongeren een stem hebben en dat we als politiek ook laten zien dat we er iets mee doen.”

Best een beetje knetteren
Alle drie de lijsttrekkers nemen het debat zeer serieus. Zo ook mevrouw Van Es: “Ik heb ongelooflijk veel vertrouwen in de jongere generatie. Ze zijn optimistisch en ambitieus. Ik verwacht dan ook dat dat de toon van het debat gaat worden. En ik hoop dat de jongeren zich echt durven uitspreken. Dat ze hun standpunten prikkelend durven te verdedigen. Dat ze ons confronteren met uitspraken die we doen en wat dat voor hen betekent. Van mij mag het er best stevig aan toe gaan!”

“Dat mag zeker”, valt de heer Grimmus haar bij. “Het mag best een beetje knetteren. En ik hoop inderdaad ook dat de jongeren delen wat zij écht belangrijk vinden. Daar zijn wij als politiek mee geholpen. Alleen als we weten wat er speelt, kunnen we daar iets mee doen.”

Niet óver jongeren praten maar mét jongeren
Het is duidelijk dat de drie lijsttrekkers er, net als de leerlingen, ontzettend veel zin in hebben. Dan rest nu nog de voorbereiding. Routineklus of vergt een jongerendebat een andere voorbereiding dan een debat met lijsttrekkers onderling? Mevrouw Karso: “Ik bereid me op dit debat voor als op ieder ander debat. Waar ik de jongeren ook tegenkom, ik ga altijd met ze in gesprek over wat hen bezighoudt. Ik vind dat we het niet óver jongeren moeten praten, maar mét jongeren.”

Ook de heer Grimmus bereidt zich op het debat van maandag niet anders voor dan op een ander debat: “Ik lees de stellingen door en bekijk waar deze ons partijprogramma raken. Ik bereid me verder niet uitgebreid voor omdat ik het gesprek van die avond leidend wil laten zijn. Zo blijft het een spontaan gesprek.”

“Ik bereid me wel iets anders voor op een jongerendebat dan op een debat met volwassenen”, besluit mevrouw Van Es. “Naast dat ik naar de onderwerpen kijk in relatie tot ons programma, denk ik bij zo’n jongerendebat wat langer na over de leefwereld van degene die tegenover me staat. Jongeren zien de wereld anders dan volwassenen en zij vinden andere dingen belangrijk. Dat is logisch, maar daar moet je je wel in verdiepen.”

Volg het jongerendebat live of online
Leerlingen die zich tot in de puntjes voorbereid hebben, prikkelende stellingen en lijsttrekkers die niet kunnen wachten om het debat met onze jongeren aan te gaan. Dat klinkt als het recept voor een mooie avond met zowel vuurwerk als een open gesprek en verbinding tussen jongeren en de lokale politiek. Wil je daar onderdeel van zijn? Dat kan: het jongerendebat is toegankelijk voor publiek en start om 19:30 uur (locatie: theater De Willem). Aanmelden kan via jongerendebat@wdezwijger.nl. Kun je er niet bij zijn maar wil je wel kijken? Het debat wordt door TV Papendrecht live uitgezonden op tv en gestreamd via https://www.rtvpapendrecht.nl.

Tekst aangeleverd door De Lage Waard.