Boomfeestdag in Papendrecht: (met) Bomen Werken

0
326

PAPENDRECHT – Tijdens de boomfeestdag op woensdag 9 maart plantten 24 leerlingen uit groep 7 van Openbare Basisschool ’t Kofschip in het Oostpolderpark 15 bomen en 188 struiken. Arno Janssen (wethouder duurzaamheid) assisteerde twee leerlingen met het planten van de eerste boom.

De wethouder vindt het belangrijk dat de jongeren zich vroeg bewust zijn van de waarde van de natuur: “Een dag als de Boomfeestdag is bij uitstek geschikt om jongeren er al op de basisschool bewust van te maken dat mens en natuur hand in hand gaan. Door actief aan de slag te gaan met het planten van bomen, hoop ik dat het eerste zaadje voor die bewustwording is geplant.”

Schiereilandje Oostpolderpark
De boomfeestdag vond plaats op het schiereilandje Oostpolderpark. Dit is een locatie waar de natuur de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. De jonge bomen en struiken die zijn geplant, komen ook van nature in de omgeving voor. De natuur krijgt hiermee dus als het ware een duwtje in de rug. De struiken zijn gekozen vanwege hun bloei, vruchten of beide. Ze leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.

Thema: (met) Bomen Werken!
Het landelijke thema van de boomfeestdag 2022 is ‘(met) Bomen Werken!’. Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Ze zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering en het herstel van biodiversiteit. Dat is logisch, want bomen leveren verschillende belangrijke ecosysteemdiensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!

Extra aandacht voor vakmensen
Daarnaast vestigt het thema extra aandacht op vakmensen die in de boomkwekerijsector dagelijks met bomen werken. Deze sector is een essentiële schakel in het leveren van al die bomen en er is een grote behoefte aan vakmensen. Door het enthousiasmeren van kinderen voor het vak streeft de stichting er naar om in de toekomst extra handen in de boomkwekerijsector beschikbaar te krijgen.

MeerBomenNu
Stichting Boomfeestdag is mede initiatiefnemer van de landelijke actie MeerBomenNu. De ruiltuinen doen in 2022 ook weer mee met deze actie. Inwoners van Papendrecht kunnen gratis jonge boompjes en struiken ophalen in de ruiltuinen van De Spil, De Heerlijkheid en in de heemtuin van Natuur en Vogelwacht De Alblasserwaard.