Solidair met Oekraïne: manifestaties op drie plekken in de regio

0
349

REGIO – Om steun te betuigen aan Oekraïne gaan zaterdag in steden in heel Europa mensen de straat op. In onze regio zijn bijeenkomsten in Rotterdam, Schiedam en Hellevoetsluis.

De oproep van Eurocities om mee te doen is een Europese om met zoveel mogelijk steden tegelijk solidair te zijn met de bevolking van Oekraïne. “Via stedenbanden hebben we sterke relaties opgebouwd. We kennen en vertrouwen elkaar. We hebben respect. Laten we daarom met elkaar oprechte solidariteit tonen”, zegt de burgemeester van de Italiaanse stad Florence en president van Eurocities.

Inmiddels doen verschillende steden mee, waaronder Florence, Bologna, Marseille en Nice. Ook in Nederland kun je de straat op om je solidair te tonen met Oekraïne. Zo doen Den Haag, Zeist, Apeldoorn en Alphen aan den Rijn mee. Hieronder lees je waar je in onze regio meedoet.

Rotterdam
Locatie: Plein 1940
Tijd: 18.00 – 18.50 uur

Wat kun je verwachten:
Onder andere Actrice Victoria Koblenko, Hugo Borst en de ambassadeur van Oekraïne zullen spreken. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam houdt ook een toespraak en draagt een gedicht voor. Studenten van het Codarts treden op en er is muziek van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Sinfonia Rotterdam. De manifestatie wordt afgesloten met twee minuten stilte en het Oekraïense volkslied.

Schiedam
Locatie: Grote Markt en Stadserf
Tijd: 17.45 – 18.20 uur

Wat kun je verwachten:
Deelnemers verzamelen zich op de Grote Markt en lopen om 17.50 uur in optocht naar het Stadserf. Daar krijgen alle aanwezigen een zonnebloem. Burgemeester Lamers spreekt namens de gemeente en dichter Yvette Neuschwanger draagt een gedicht voor. Ook in Schiedam wordt twee minuten stilte gehouden en het Oekraïense volkslied ten gehore gebracht.

Hellevoetsluis
Locatie: bij het gemeentehuis
Tijd: 13.30 – 14.30 uur

Wat kun je verwachten:
Een toespraak van burgemeester Junius, een spoken word-optreden van Misha en interviews met inwoners, onder wie enkele mensen uit Oekraïne. Ook wordt een minuut stilte gehouden en het Oekraïense volkslied ten gehore gebracht.

Verschillende gemeenten in de regio die zelf geen manifestatie organiseren, roepen wel op om mee te doen. Zo gaat burgemeester Van Oosten van Nissewaard naar Rotterdam toe. Ook de gemeenten Ridderkerk en Goeree-Overflakkee vragen aandacht voor de bijeenkomst op Plein 1940.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.