Burgemeester Jetten bespreekt verkiezingen met jongeren

0
646
Bezoek burgemeester Suppord

Foto: aangeleverd
PAPENDRECHT – Annemiek Jetten, waarnemend burgemeester van Papendrecht, wilde van jongeren weten of zij gaan stemmen op een nieuwe gemeenteraad. Ze ging het daarom enkelen van hen persoonlijk vragen en riep degenen die 18 zijn op om vooral gebruik te maken van hun stemrecht.

Nog niet alle jongeren die bij Jongerenwerk Suppord aan de Boeieraak bij het gesprek aanwezig zijn, zijn 18. Degenen die wel 18 zijn, geven aan dat ze wel willen stemmen maar nog niet goed weten op welke partij. ‘Ik moet nog een kieswijzer invullen’, geeft een van hen aan.

Annemiek Jetten geeft een kijkje in de keuken van de gemeente Papendrecht. Ze vertelt bijvoorbeeld over de rolverdeling tussen gemeenteraad, college en burgemeester. ‘Wie de baas is van een gemeente? Dat ligt eraan, ieder heeft eigen bevoegdheden. De gemeenteraad wordt elke vier jaar democratisch gekozen door inwoners van Papendrecht. Dit in tegenstelling tot een burgemeester; die wordt benoemd door de koning. Iedereen kan zich kandidaat stellen om raadslid te worden en iedereen kan in principe ook solliciteren op de functie van burgemeester.’

De jongeren vinden het vooral jammer dat ze maar enkele raadsleden kennen. ‘We zouden best met hen in gesprek willen over hoe we Papendrecht aantrekkelijker kunnen maken voor jongeren. We nodigen hen graag uit om hier eens te komen praten en kijken bij onze activiteiten. En aan de andere kant weten wij nu ook dat we gewoon contact op kunnen nemen met een politieke partij als we een idee hebben.’