Foto: RTV Dordrecht
DORDRECHT – “The only way is up,” zegt Joy Pieters (30) uit Papendrecht vol goede moed tijdens zijn training in de Dordtse klimhal. September 2023 moet het gebeuren: Dan beklimt hij de Matterhorn en hoopt hij de 4478 meter hoge top te bereiken.

Tijdens de klim wordt er geld opgehaald voor onderzoek naar kanker. In 2020 kreeg Joy zelf te horen dat hij een hersentumor heeft, waar volgens doktoren oud mee te worden valt. “Het begon met tintelingen in mijn armen en pijn in m’n nek. Op aanraden van collega’s ben ik toen naar de huisarts gegaan. Later werd ik doorverwezen naar een neuroloog.” Daar moest hij door een MRI-scan en kreeg hij te horen dat er in zijn hoofd iets zat wat daar niet hoort.

Nog dagelijks heeft Joy tintelingen in zijn armen, als gevolg van de tumor. Hij kan er nu gelukkig goed mee omgaan en gaat dus geen enkele uitdaging uit de weg. “Ik laat me zeker niet zomaar uit het veld slaan. We gaan er met een gestrekt been in en zorgen dat we een mooi bedrag bij elkaar halen.”

Samen met zijn vriend Robert oefent hij regelmatig in de klimhal in Dordrecht. Ze beklimmen volgend jaar dan ook met zijn tweeën de Matterhorn, de berg op de grens met Italië en Zwitserland. Maar daar kunnen ze nog wel wat steun bij gebruiken. “Op de website steunactie.nl kun je zoeken naar ‘The Only Way is Up’, daar kun je ons verhaal lezen en geld doneren. We zijn nog op zoek naar sponsors, voor ook materialen.” Want goed materiaal is nodig, vertelt Joy. “Het is een levensgevaarlijke tocht. Jaarlijks komen er een x-aantal mensen om het leven. Het is niet dat je zomaar even omhoog loopt.”

Zonder twijfel behaalt hij de top van de klimwand, maar de grote vraag is: Gaat hij de top van de Matterhorn ook bereiken? “Jazeker, daar gaan we zeker voor. The only way is up.”

Dit artikel is afkomstig van onze streekredactie.