Heerlijk: het zonnige weer houdt nog wel even aan

0
528

REGIO – De temperaturen zijn hoog en de zon draait overuren. Het weer is bijzonder mild voor de periode van het jaar en officieel is het nog helemaal geen lente – al voelt dat wel zo aan. Weerman Stefan van der Gijze legt uit waarom het zo warm is en hoe lang het fleurige weer aanhoudt.

Het zal je niet ontgaan zijn: het is warm en zonnig vandaag. En zonliefhebbers hebben geluk, vertelt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze, dat lekkere weer houdt namelijk nog een tijdje aan. Zondag en maandag krijgen we weliswaar nog te maken met een sporadisch buitje en wat bewolking, maar daarna komt er een aanvoer van zachte lucht op gang, vertelt hij. Dan wordt het al snel rond de 16 graden Celsius en dinsdag kan het zelfs 18 graden worden.

Dat is hoog, want de gemiddelde temperatuur in maart is ongeveer 11 graden, zegt Van der Gijze. “We hebben te maken met een zeer krachtig hogedrukgebied net ten noorden van ons land, dat maar niet van wijken wil weten”, zegt hij. Normaliter zien we in maart in totaal gemiddeld 140 uren zon, maar we zitten nu al op 146 zonuren – en de maand is nog lang niet afgelopen.

Het is dus ideaal weer om rustig op een terras neer te ploffen en te genieten van de lentezon. Maar: let wel op dat je niet verbrandt. Want hoewel de zon nog niet extreem krachtig is, zoals in de zomer, kan je alsnog relatief eenvoudig verbranden. Momenteel kan je huid volgens Van der Gijze na ongeveer dertig minuten verbranden als deze niet is ingesmeerd. Dat lijkt relatief kort, alleen in de zomer kan je al na een kwartier verbranden zonder zonnebrand.

En ligt de winter nu dus officieel achter ons? “Officieel bijna, maar een paar warme dagen zeggen niets over het verdere verloop van het voorjaar. Eventuele koudere dagen en nachtvorst komen tot in april nog af en toe voor.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.