Dit is waarom de inflatie torenhoog is

0
509

REGIO – Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten in het algemeen stijgen. Dat betekent vervolgens dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Ons leven is weer een stuk duurder geworden. De gemiddelde prijzen waren in de maand maart dit jaar bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoogleraar Casper de Vries van de Erasmus Universiteit Rotterdam is vrij pessimistisch en je leest hier waarom.

Komen de hoge prijzen door de oorlog in Oekraïne?
Niet helemaal, zegt De Vries: “Het is al begonnen voor de oorlog met tekorten aan gas en olie. Dat betekent dat de prijzen oplopen. De oorlog heeft er wel een extra duw aan gegeven.”

Wat merk ik ervan?
“Het is begonnen met de energieprijzen, maar je ziet het ook in voedsel. We gaan het bij alles in de supermarkt merken.” Dus eigenlijk gaat iedereen er iets van merken volgens de hoogleraar.

Welke gevolgen heeft dit?
Iedereen moet de broekriem aantrekken, zegt De Vries. “Een hoge inflatie zorgt voor onzekerheid. Bedrijven schroeven investeringen terug, mensen gaan minder besteden. De kans op een recessie is groot.”

Moet ik me zorgen maken?
Een recessie klinkt heftig, maar er is een andere kant. Volgens de hoogleraar is Nederland relatief rijk, dus kunnen we ons wat permitteren. Vandaag gaat de belasting op brandstof omlaag en in de zomer de btw op energie. Ook krijgen mensen met een laag inkomen 800 euro op hun rekening. “Maar we zijn wel allemaal iets armer geworden, dat is de realiteit”, zegt De Vries.

Heeft de inflatie ook voordelen?
Jazeker. Een hypotheek is daarvan volgens De Vries een goed voorbeeld. Door de inflatie loopt de rente op, maar veel mensen hebben de rente op hun hypotheek juist voor langere tijd vastgezet, dus die gaat niet mee omhoog. Datzelfde geldt voor mensen die op gas en stroom een contract hebben voor langere tijd. Ook dat is duurder geworden, maar niet voor mensen die een overeenkomst voor een paar jaar hebben.

Ik lees in het nieuws dat Poetin wil dat we gas in roebels moeten gaan betalen. Heeft dat effect?
“Dat is lood om oud ijzer”, zegt De Vries. “Wij moeten euro’s ruilen voor roebels, maar dat moet hij ook doen.”

Kunnen we hier iets aan doen?
Nee, bijna niet, zegt de hoogleraar. “We zijn als land gewoon armer geworden. We moeten ons schrap zetten voor alles wat komen gaat.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.