Woningaanbod stijgt, maar niet in Papendrecht

0
486

Foto: Kijk in welke gemeenten er meer of minder huizen op de markt kwamen.
REGIO – Het aantal huizen dat in de verkoop staat, steeg afgelopen maanden harder dan voorgaande jaren. Tegelijkertijd daalde de prijs licht ten opzichte van eind vorig jaar, gemiddeld met 2 procent.

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In de regio Rijnmond steeg het aanbod van huizen het hardst in Hardinxveld-Giessendam. In Gorinchem kromp het aantal huizen in de verkoop tegen de trend in juist met 39 procent. In Papendrecht daalde het aanbod met 12 procent.

De grote vraag die de cijfers van de NVM oproepen, is natuurlijk of dit het kantelmoment is waarop de huizenprijzen na de jarenlange bonanza gaan dalen. “Daar kunnen wij niets over zeggen”, zegt Marc van der Lee, woordvoerder bij NVM. “Wij hebben ook geen glazen bol.”

De krapte op de huizenmarkt is niet zomaar opgelost, zegt Van der Lee om al te gretige conclusies maar meteen de kop in te drukken. “De gemiddelde verkooptijd is nog steeds 22 tot 24 dagen nadat een huis te koop gezet is. Die is niet veranderd.”

Het is natuurlijk wel zo dat er een keer een einde aan die steeds hogere huizenprijzen moet komen, reageert Herbert Hagendoorn van Hagendoorn Makelaardij in Rotterdam. “Voor een appartementje van 75 vierkante meter aan de Nieuwe Binnenweg dat nodig opgeknapt moet worden en dat nu 3 ton kost, ga je natuurlijk geen 3 miljoen betalen.”

Wanneer het kantelmoment aanbreekt, weet niemand. “De vorige vastgoedcrisis heeft ook niemand zien aankomen. Toen we erin zaten, zat iedereen te huilen dat we er nooit meer uitkwamen. Terwijl de prijzen een paar jaar later weer flink stegen. Je weet het gewoon nooit.”

Meer mensen zetten huis in maart te koop
Uit de cijfers van de NVM blijkt dat het aanbod van koopwoningen eind maart ineens hard steeg. Landelijk was de stijging van het woningaanbod zo’n 10 procent. Dat is gelijk aan het percentage in de regio Groot-Rijnmond (+10% tegen -4 procent hetzelfde kwartaal in 2021). Opvallend is de lage stijging in het zuidoosten van onze regio. Daar groeide het aanbod met ‘slechts’ 4 procent (tegen -17 procent hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor).

In sommige gemeentes kromp het aanbod zelfs, zoals in Gorinchem (-39 procent) en Papendrecht (-12 procent). Maar lokale makelaars herkennen dat beeld niet. “Ik merk er niks van”, zegt Frans Groeneveld van Groeneveld makelaars uit Gorinchem. “Ik zie juist oudere mensen die hun huis verkopen en in een appartement willen gaan wonen.”

Volgens een andere makelaar in Gorinchem worden huizen daar vooral onderhands verkocht door makelaars die niet zijn aangesloten bij de NVM. “Die cijfers telt de NVM niet mee”, zegt Theo Boxelaar van Wiebox makelaars in Gorinchem. Zelf is hij ook niet bij de NVM aangesloten. “Hier verkopen makelaars de meeste woningen via hun eigen netwerk. Die huizen zie je niet eens op Funda.”

Tuin in bloei verkoopt beter dan modderpoel
Dat meer mensen hun huis in het voorjaar te koop zetten dan in de wintermaanden is logisch, zegt Hagendoorn. “In de winter hebben mensen andere dingen te doen. Dan gaan ze op vakantie.” En het is kerst en Oud en Nieuw. “In het voorjaar gaat de tuin weer bloeien. Dat verkoopt beter dan als deze eruit ziet als een modderpoel.”
Daarom begrijpt Hagendoorn dat het aantal Rotterdammers dat hun huis in het voorjaar in de verkoop doet, weinig afwijkt van dat van de wintermaanden van 2021: slechts 2 procent. “Je hebt hier veel minder huizen met een tuin dan in de rest van de regio.”

De reden dat de NVM het groeiende aanbod van huizen uitlichtte in haar persbericht, is dat de stijging beduidend hoger is dan dezelfde periode vorig jaar. “Het is echt een groot verschil”, aldus Van der Lee. Onderliggende factoren zoals de hogere energieprijs en de opkruipende hypotheekrente spelen daarbij een rol, vermoedt Van der Lee.

De hypotheekrente steeg van ongeveer 1 naar 2 procent, zegt Van de Lee. “Nog steeds een lage rente maar wel een verdubbeling van de rentelasten.” Daardoor moet de prijs van de huizen iets omlaag om ze nog te kunnen betalen. Maar nog steeds is de verkoopprijs hoger dan twee jaar daarvoor. “Ze kunnen nu nog een goede prijs krijgen.”

Huis te duur door hoge energierekening en inflatie
Andere reden om je huis de verkoop te zetten, is de hoge energieprijs, zegt Van der Lee. “Oudere mensen kunnen nu denken dat het een goed moment is om een appartement te kopen dat minder energie verbruikt dan hun huidige huis dat vaak te groot is en energie slurpt.”

Hun energiekosten hebben ze daarmee direct omlaag gebracht, reageert Hagendoorn. “Dat kan zo 100 of 200 euro per maand schelen.” Al denkt Hagendoorn dat dit bij huizenbezitters in Rotterdam minder speelt dan in de regio. “De meeste huizen in Rotterdam zijn klein. Rotterdam is toch een armlastige arbeidersstad. Er zijn veel appartementen die ingeklemd zitten tussen andere woningen.” Hun bewoners hoeven minder te stoken dan mensen in een huis met meer verdiepingen en een tuin rondom.

Andere reden om kleiner en goedkoper te gaan wonen is de inflatie. “Het leven wordt duurder”, zegt Hagendoorn. “Je moet het toch ergens van betalen.”

Verdubbeling woningaanbod
In Hardinxveld-Giessendam verdubbelde het aantal woningen in de verkoop de afgelopen maanden, volgens de NVM. “Hier worden nieuwbouwwijken gebouwd”, zegt Corné Stuij van Stuij & van Dijk makelaars in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht “Zoals de IJzergieterij. De eerste huizen worden begin volgend jaar opgeleverd. Mensen denken: ik zet mijn huis nu in de verkoop, en dan ga ik volgend jaar in een nieuw huis wonen dat energiezuinig is.”

Ook zij denken ze dat ze nu nog een goede prijs voor hun pandje krijgen terwijl ze nog steeds een relatief goedkope hypotheeklening kunnen afsluiten, redeneert Stuij. “Misschien kunnen ze hun hypotheek zelfs meenemen.”

Verkoop bij gebrek aan geld om te verduurzamen
In hoeverre de oorlog in Oekraïne een rol speelt op de woningmarkt is niet te zeggen, volgens Van der Lee van de NVM. “Mensen reageren op zaken die hen direct raken, zoals een hogere energierekening. De oorlog draagt bij aan de hogere energierekening. Dus indirect speelt de oorlog wel een rol.”

“Mensen beseffen nu wel dat de energierekening voorlopig niet weggaat”, zegt makelaar Hagedoorn. Wie geen geld heeft om zijn huis te verduurzamen door het isoleren van ramen, muren en vloeren en de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp, moet het verkopen. “Dat is logisch.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.