Slechtvalken kraken nest van visarenden

0
472

REGIO – In de Biesbosch heeft een stel slechtvalken het nest van een visarendkoppel ingepikt. Het gaat niet om het webcamnest, waarop 24 uur per dag te zien is wat de bijzondere roofvogels uitspoken. Daarin gaat het goed en is intussen een derde ei gelegd.

In totaal zijn nu drie visarendvrouwtjes aan het broeden in het natuurgebied bij Dordrecht. Dat is evenveel als vorig jaar. Hoeveel eieren in de andere twee nesten liggen, is onbekend. Meestal leggen de vogels drie eieren. Dat doen ze met tussenpozen.

Dit jaar werd het eerste ei in het webcamnest op 20 april in de vroege ochtend gelegd en het derde in de avond van 25 april. Omdat het vrouwtje direct met broeden begint, kruipen de kuikens later dan ook niet op dezelfde dag uit het ei, zoals bij veel andere vogels wel gebeurt.

De Biesbosch is de enige plek in Nederland waar visarenden sinds 2016 succesvol broeden. Visarenden zijn trekvogels, die overwinteren in Afrika en eind maart terugkeren naar hun inmiddels vertrouwde plek in het natuurgebied.

Voor een vierde visarendkoppel liep de terugkomst dit jaar uit op een teleurstelling. Hun nest werd gekraakt door een setje slechtvalken. “Dat zijn heel agressieve vogels, waar de visarenden niet tegenop kunnen”, laat Biesboschwachter Harm Blom weten.

In de Biesbosch is nog een vijfde visarendnest, maar dat is tot nu toe maar half gevuld. Een van de vogels wacht nog steeds op zijn of haar partner.

Wil je weten wat er in het webcamnest gebeurt? Klik dan hier.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.