Aelbert Cuyp was een Dordtenaar, geen Amsterdammer

0
572

DORDRECHT – Zeg je Albert Cuyp, dan zeg je Amsterdam vanwege de wereldberoemde markt. Toch? Nee, zegt het Dordrechts Museum en daarom halen ze de naam terug uit de hoofdstad. De schilder uit de 17e eeuw was namelijk een rasechte Dordtenaar.

Koeien, kippen, ganzen en vooral veel vergezichten met een gouden gloed eroverheen: dat is kenmerkend voor de schilderijen van Albert Cuyp, die pas een ‘hit’ werden na zijn dood in 1691. De Britten waren dol op zijn landschapsschilderijen en kochten ze weg van de Nederlandse markt. Saillant detail: iedereen wist toen dat Cuyp uit Dordrecht kwam. Een paar eeuwen later is dat een ander verhaal.

“Het is eigenlijk heel simpel te verklaren. In Amsterdam heb je de Albert Cuypmarkt. Ook wereldberoemd, maar dat heeft weinig te maken met de schilder”, zegt conservator van het Dordrechts Museum, Sander Paarlberg. Hij en zijn collega’s hebben daarom zo’n dertig schilderijen van Cuyp uit binnen- en buitenland over laten komen voor de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’. Met de tentoonstelling wil het Dordrechts Museum Cuyp ’terugclaimen’ van Amsterdam.

‘Mooi dit hoor’
“Nee, ik had geen idee dat-ie uit Dordt kwam,” reageert een bezoeker terwijl ze langs de schilderijen loopt. “Ik weet het door de folder van het museum, maar ik had werkelijk geen idee,” zegt ze. Er lopen ook veel Dordtenaren op de tentoonstelling rond. “Dit maakt me nou echt trots, dat-ie na al die eeuwen terug is in mijn stadje. Mooi dit hoor,” reageert een man.

Over bezoekersaantallen hoeft het museum overigens niet te klagen. Bij sommige schilderijen is zelfs sprake van een opstopping. “Corona heeft het ons wel moeilijk gemaakt, maar mensen komen weer en daarom hebben we de tentoonstelling verlengd.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.