Week van de Jonge Mantelzorger Drechtsteden

0
482

DRECHTSTEDEN – Van 1 tot 7 juni 2022 is het de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. Het thema dit jaar is #niettemissen. Jonge mantelzorgers zijn gewone kinderen en jongeren in een bijzondere situatie.

Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving die een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Dat is in Nederland bijna een kwart van de kinderen en jongeren. Voor veel van hen is het vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf (en hun omgeving) niet beseffen dat ze jonge mantelzorger zijn.

Activiteiten
Jonge mantelzorgers uit de Drechtsteden kunnen in de Week van de Jonge Mantelzorger naar verschillende gratis activiteiten. Ze kunnen kiezen voor een kook- of dansworkshop, workshop grime of lego-educatie. Maar ook kunnen ze leren eigen beats te maken in een studio of een eigen rap. Daarnaast is er Krav Maga, freerunnen en een sportieve middag met stormbaan en balsporten. Het doel is een leuke en ontspannen middag. Een overzicht en meer informatie vind je in de Kalender op www.meemantelzorg.nl.

Erkenning
Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg helpen bijvoorbeeld mee met zorg, regelzaken en huishoudtaken. Daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. De impact op het leven van een kind/ jongere is vaak ongemerkt groot, ook voor jonge mantelzorgers die niet direct concrete taken uitvoeren. Het kan zijn dat ze rekening moeten houden met de situatie, zich meer zorgen maken en merken dat het thuis wel eens anders gaat. Door jonge mantelzorgers tijdig op te merken, voorkomen we problemen op latere leeftijd. Erkenning voor hun rol door hun omgeving is daarbij belangrijk.

Samenwerking
Om een breed programma voor de Week van de Jonge Mantelzorger aan te bieden, werkt MEE Mantelzorg samen met de gemeenten Papendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. Partners bij de organisatie zijn Suppord, Servanda, Hi5Ambacht, Diverz, Vivera Sociaal Wijkteam en Sterk Papendrecht.

Presentje
Jonge mantelzorgers en brussen (broer of zus van een kind/jongere met een beperking/ziekte) ontvangen van de gemeente een waardering. Het verschilt per gemeente waar je deze kan aanvragen. Mail naar info@meemantelzorg.nl voor meer informatie.