REGIO – In 2007 had de kringloopwinkel nog drie kleine filialen in Dordrecht. In de afgelopen jaren is het kringloopwarenhuis met zes vestigingen (in onder andere Dordrecht, Papendrecht en Barendrecht), een zevende op komst en ruim 550 werknemers uitgegroeid tot een van de grootste in de regio.

Kleinere afstand tot de arbeidsmarkt
“Als je kijkt naar 15, 20 jaar geleden was de kringloop nog voor de ‘malle pietjes’. Je moest door de bergen heen struinen en nu zijn we echt een warenhuis. Het is een stuk professioneler geworden,” vertelt Van Gogh. Niet alleen het concept van Opnieuw & Co is veranderd. Ook werken er nu niet alleen mensen vrijwillig met een verstandelijke beperking, maar krijgen ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op een beetje vastigheid. Werkneemster Aimée Bongers: “Vroeger waren het vooral mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Nu is dat veel breder. Nu zitten er mensen tussen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die uit een verslaving komen of zelfs vluchtelingen die een baan zoeken.”

Familie
Inmiddels werken er 250 mensen in loondienst bij Opnieuw & Co. Een flinke groei volgens de directeur. Aimée komt na vier jaar nog iedere dag met plezier naar haar werk. “Het zijn vooral de mensen om je heen. We zijn net een grote familie. We doen alles met en voor elkaar.”

Komende 15 jaar
Voor de komende 15 jaar denkt Van Gogh dat de branche alleen nog maar belangrijker wordt. “We hadden het al even over de werkgelegenheid, maar als je kijkt naar wat we doen op het gebied van hergebruik zullen we een steeds belangrijkere rol gaan krijgen in de circulaire economie.” Aimée hoopt dat de mensen altijd de kringloop in het oog zullen blijven houden. “Zowel voor het maatschappelijke doel als voor het hergebruik van producten.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.