John S.: stille, behulpzame vrijwilliger die het ondenkbare doet

0
812

Privéfoto
REGIO – Op vrijdag 6 mei gaat een schokgolf door ons land als John S. met een wapen in zijn hand het terrein van zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam op loopt. De 34-jarige Nathalie en 16-jarige Ann-Sofie komen om, een vrouw van 20 en een jongen van 12 raken zwaargewond. Op de landelijk gelegen zorgboerderij krijgen kwetsbare mensen zorg en hebben er een dagbesteding. John S. is er ook cliënt geweest. Over hem is weinig bekend, alsof hij tot nu toe onzichtbaar door het leven is gegaan. Maar snippers informatie zijn er wel te vinden.

Justitie maakt in de loop van 6 mei bekend dat de verdachte een 38-jarige man uit het naburige Oud-Alblas is. Deze John S. heeft banden met de zorgboerderij, zegt Hugo Hillenaar van Justitie. Hij heeft nog een mededeling die inslaat als een bom: John S. wordt ook gelinkt aan een misdrijf dat op 4 mei plaatsvond, de dood van schoenmaker Johan Quist in Vlissingen. Naast het aankopen van een wapen en de moord in Vlissingen, blijkt een dag na het drama op de zorgboerderij dat S. zijn daad op nog een ander vlak heeft voorbereid: voordat hij het terrein van Tro Tardi betreedt, stuurt hij een e-mail over zijn beweegredenen naar RTL Boulevard.

Niet zielig
John schrijft dat hij al jaren worstelt met zelfmoord- en uiteindelijk moordgedachten. Dat hij een woede voelt waar hij niet mee om kan gaan en dat hij al langer hulp zoekt. De omgeving van de slachtoffers en de zorgboerderij hebben er geen boodschap aan. De website Alblasserdamsnieuws.nl tekent op: “Nu wordt hij in de landelijke media afgeschilderd als een zielige man die hulp zocht en niet kreeg, maar het is iemand die dit gewoon heeft voorbereid.”

Een ander vult aan: “Veel mensen voelden zich altijd al ongemakkelijk als hij er was, omdat hij bedreigend overkwam.” De overbuurvrouw in Oud-Alblas noemt hem ‘typisch’ en vertelt dat hij nooit iets terug zei als de buren hem gedag zeiden. “Hij had geen vriendelijke uitstraling.” Ze wil wel benadrukken dat hij geen overlastgever was, zoals eerder werd gezegd: “Niet in onze buurt.”

Vriendin van John S.
S. schrijft dat zijn eerste slachtoffer willekeurig is gekozen. Hij heeft contact gelegd met Quist in een homochatgroep en rijdt vervolgens vanuit Oud-Alblas naar Vlissingen om zijn vuurwapen te testen, zo is zijn verhaal. Is S. homoseksueel? Mogelijk. Maar de informatie die in de loop van de dagen naar buiten sijpelt, wijst erop dat hij zich ook op vrouwen richt.

Zijn buren in Oud-Alblas zien hem geregeld met een Thaise vrouw. Wat zijn relatie met haar is, is onduidelijk. “Zij was er meestal in het weekend”, vertelt een buurvrouw. De naam van de Thaise is bekend bij de redactie van Rijnmond. Ze is vorig jaar naar Frankfurt in Duitsland verhuisd, maar post sindsdien geregeld berichten van uitstapjes in Nederland. Op 23 april dit jaar vanuit (toeval of niet) Vlissingen. De redactie van Rijnmond heeft kort contact met haar waarin ze laat weten dat ze wil nadenken of ze haar verhaal wil doen. Ze voegt toe: “Ik kan niet geloven wat er gebeurd is. Het doet pijn.”

Rode Kruis-vrijwilliger
Bij zijn arrestatie blijkt dat Johns huis aan de Weideveld in Oud-Alblas hemelsbreed op zes kilometer van de zorgboerderij staat. Daar is hij zelf cliënt geweest. Hij vond het er heerlijk, vertelt iemand die hem kent. “Hij was gek op de paarden en verzorgde die graag.” Op zijn Facebookpagina heeft lang een foto geprijkt met John op een paard van de zorgboerderij.

De foto is inmiddels vervangen door een trotse John op een motor van de brandweer, genomen tijdens een open dag in Leiden. Hij draagt de rode jas van vrijwilligers van het Rode Kruis. Ook op andere foto’s van evenementen waar het Rode Kruis is ingezet, komt hij voor. En hij is in 2018 crew member bij popfestival Pinkpop. Op alle foto’s kijkt hij met een lichte glimlach recht de camera in. Het Rode Kruis gaat niet in op de banden van John S. met de organisatie. Maar bronnen bevestigen dat hij er zeker negen jaar vrijwilliger is geweest tijdens evenementen. “Hij was heel stil, je wist niet goed wat je aan hem had. Maar hij kweet zich goed van zijn taak.”

Barmedewerker poppodium
Marlies Timmermans kent John S. van poppodium Ekko in Utrecht. S. werkt van 2009 tot 2017 bij Ekko als vrijwilliger achter de bar. “We kennen hem als een zachtaardig persoon, een harde werker. Hij kon zijn draai goed vinden hier.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.