Dagbesteding De Wielewaal start met dagbehandeling

0
510

PAPENDRECHT – Op feestelijke wijze werd op 30 mei de nieuwe ruimte van dagbesteding De Wielewaal in Papendrecht geopend. Dankzij de ingebruikname van een grotere locatie in woonzorgcomplex De Waalburcht, kan Rivas op deze plek naast dagbesteding ook dagbehandeling aanbieden.


Dagbehandeling is gericht op kwetsbare thuiswonende patiënten, die lijden aan de ziekte van Parkinson, de longaandoening COPD of te maken hebben met hartfalen of afasie. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel, zoals een beroerte. Coördinerend begeleider Suzan Boonstoppel legt uit: ‘Deze mensen volgen samen met lotgenoten een dagprogramma met behandelingen van de fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist bij ons. Daarnaast bieden we activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de lichamelijke klachten en waar mogelijk, het remmen van achteruitgang en het leren omgaan met blijvende beperkingen. Tot slot krijgen onze cliënten voorlichting passend bij hun aandoening, denk aan advies van de diëtist.’

Alle benodigde zorg onder één dak

Cliënten met deze aandoeningen moeten vaak meerdere keren per week op pad voor het volgen van therapie door verschillende zorgverleners. De Wielewaal biedt dit allemaal onder één dak, wat meer rust geeft voor zowel de cliënt als diens naaste of mantelzorger. ‘Bij dagbehandeling is altijd een specialist ouderengeneeskunde betrokken voor het opstellen van een behandelplan’, vervolgt Suzan. ‘Dit gebeurt in afstemming met de cliënt zelf, met mijn collega’s van de dagbesteding en met andere zorgverleners die betrokken zijn bij de cliënt. Er is één dossier waarin alle zorgprofessionals aan de behandeldoelen van de cliënt werken. Meerdere keren per jaar is er een evaluatie moment waar de cliënt bij betrokken is. Het is fijn om zo voor iedere cliënt maatwerk te kunnen bieden op één plek.’

Rust, ruimte en terras voor bezoekers van De Wielewaal

Sinds jaar en dag bezoeken thuiswonende ouderen De Wielewaal voor reguliere dagbesteding. Zij brengen hun dag met elkaar op gezellige wijze door en werken aan hun zelfredzaamheid. Dat verandert niet door het toevoegen van dagbehandeling als nieuw zorgaanbod. Wat wel verandert is de plek. Voorheen was de dagbesteding gevestigd op de eerste etage in De Waalburcht. Dankzij de interne verhuizing naar de begane grond is De Wielewaal beter toegankelijk. Bovendien kan nu gebruik worden gemaakt van het terras met uitzicht op de vijver. De drie grote ruimtes van de dagbesteding en dagbehandeling lenen zich voor kookactiviteiten, creatieve workshops, individuele aandacht, muziekactiviteiten, geheugentraining en beweging. Er is nu ook een prachtige rustruimte, waar cliënten even in stilte op adem kunnen komen.

Wilt u meer informatie of een rondleiding? Dat kan!

Denkt u dat de dagbesteding of dagbehandeling bij Rivas een fijne oplossing is voor u of uw naaste? Aarzel dan niet om contact op te nemen met De Wielewaal voor meer informatie of een vrijblijvende rondleiding. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer (078) 64 43 125 of per e-mail via d.papendrecht@rivas.nl.