Peter de Liefde: Slow-TV

0
546
Foto: RTV Papendrecht

RTV Papendrecht wil meer telvisie gaan maken. Makkelijk is dat niet. Je hebt er veel meer mensen voor nodig dan voor radio en ook duurdere apparatuur. Moeten we het eigenlijk wel willen?

Ooit was de televisie een welkome uitvinding die een venster op de wereld vormde. Al snel werd het beeld echter gevuld met het zouteloze amusement van spelletjes en quizzen.

De nieuwste trend is slow-tv en dat lijkt vooral bedoeld om van uit te rusten. Ik ben niet goed in slow-tv kijken geloof ik. Ik vind ‘Boer Zoekt Vrouw’ al saai’. Het gaat mij te langzaam en ik vind het meestal helemaal geen leuke mensen.

Verder heb ik ooit eens geprobeerd te kijken naar zogenaamde zen-tv. Als je lang genoeg doorzapt naar de hoger genummerde kanalen op je tv dan kom je op een gegeven moment op een zender waar je uren lang hetzelfde watervalletje in de bergen ziet en hoort, begeleid door eentonige muziek. Bij mij werkt het echter niet. Ik vind dat best jammer maar ik heb bij dit soort beelden het gevoel dat ik naar een schilderij zit te kijken van Bob Ross met muziek van zijn broer die op zijn keyboard tien minuten muziek heeft gecomponeerd die zo saai is dat het niet opvalt dat datzelfde stukje zevenendertig keer achter elkaar wordt afgespeeld.

Terwijl ik dit schrijf, in mijn vakantiehuisje op de Veluwe, kijk ik steeds even door het raam naar buiten waar twee spechten bij toerbeurt eten van de pot vogelvoer die we hebben opgehangen in zo’n speciale houten pindakaaspottenhouder aan de stam van een dode spar. Het zelfde schouwspel speelt zich al dagen af en ik geef toe dat ik er in totaal deze week al minstens vijf uur naar gekeken heb.

Waarom werkt deze slow-tv dan wel bij mij? Het enige dat ik kan bedenken is omdat het echt is, omdat het niet gemaakt is om een effect te veroorzaken maar omdat het gewoon bestaat.

Als we met RTV Papendrecht tv-programma’s willen maken die de moeite waard zijn dan moeten we de kijkers misschien alleen maar de weg willen wijzen. We hoeven alleen maar een geschreven tip in beeld te brengen als: “Beste kijker, zet de TV nu uit, pak de fiets en rijd naar Wijngaarden. In de boerensloot aan uw rechterhand ziet u nesten van de fuut die zwemles geeft aan zijn jongen. Een schouwspel waar u uren naar kunt kijken.”
Deze vorm van tv werkt, je hebt er weinig mensen voor nodig en het is spotgoedkoop om te maken.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl