Wanderlust, Nederlandse kunstenaars op reis in Dordrechts Museum

0
553

DORDRECHT – Op 19 juni opent de tentoonstelling Wanderlust. Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900 in het Dordrechts Museum. Wanderlust is een ode aan de reislustige negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars, die de wereld overtrokken en veel verder reisden dan werd gedacht. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum te Amsterdam.

De tentoonstelling is geopend van 19 juni 2022 t/m 18 januari 2023.

De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is populair vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten. Deze tentoonstelling volgt hen op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Ontdek de adembenemende werken in Wanderlust en zie hoe Nederlandse kunstenaars uit de 19de eeuw de wijde wereld introkken. In de tentoonstelling zijn behalve werk van bekende negentiende-eeuwse kunstenaars ook verrassingen uit museale depots en particuliere collecties te zien.

Vier Vrouwelijke kunstenaars nog onbekend bij het grote publiek
Wanderlust toont het werk van een viertal reislustige vrouwelijke kunstenaars. Elisabeth Koning werd vanwege haar gedetailleerde studies van Indonesische flora het eerste vrouwelijk lid van de Natuurkundige Vereniging in Nederlands-Indië. Haar studies en reisverslag zijn als serie te zien in de tentoonstelling. De Noorse Betzy Berg werd door haar huwelijk Nederlandse. Zij schilderde het liefst tijdens slecht weer en liet zich zelfs in een kist langs een rotswand zakken om het beeld van de zee van dichtbij te vangen. Anna van Sandick was leerling van de beroemde schilder Barend Cornelis Koekkoek. Omdat vrouwen niet op de kunstacademie mochten werken, gaf hij haar privéles. Vanaf 1852 exposeerde ze regelmatig en met succes waarna ze tot lid werd benoemd van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Tot slot zijn er de werken op papier uit Sicilië van Bramine Hubrecht uit ca. 1900. Haar sfeervolle landschappen en ensceneringen zijn zelden publiekelijk getoond.

Natuur in het Dordrechts Museum
Vanaf 19 juni zijn er drie tentoonstellingen in het Dordrechts Museum waar Natuur een centrale rol speelt. De tentoonstelling Wanderlust – Nederlandse schilders op reis 1800-1900 toont de landschappen uit Europa, de Verenigde Staten, Suriname en Indonesië gemaakt door een groep reislustige negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars. Deze tentoonstelling gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum toont meer dan 100 schilderijen en tekeningen.

Richard van den Dool – Schilderijen
Al vijftig jaar maakt Richard van den Dool (Sliedrecht, 1949) schilderijen. Geïnspireerd door de natuur, vaak dichtbij huis: de rivier voor zijn deur waarin je de wolkenlucht weerspiegeld ziet; het water in de binnenstad van Dordrecht. Of zijn tuin, waar kleur en licht iedere dag anders zijn. Zijn schilderijen laten zich het best omschrijven als landschappen die niet bestaan. Luchtspiegelingen op het grensvlak van realiteit en verbeelding.

In Schilders van de Biesbosch is een verzameling schilderijen en tekeningen te zien van Dordrechts meest geliefde natuurgebied, door de jaren heen gemaakt door vooral lokale kunstenaars. De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek bij uitgeverij WBooks. Er is een selectie van ca. 70 schilderijen en tekeningen van de negentiende eeuw tot nu te zien.