Peter de Liefde: Buffer

0
366
Foto: RTV Papendrecht

In de Volkskrant van vanmorgen las ik een stuk met de kop ‘Advies: stop met crisisaanpak van asielzoekers, meer buffercapaciteit aan opvangplekken nodig.’

Het komt er op neer dat de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Adviesraad Migratie de overheid adviseren om de opvang van asielzoekers niet langer te zien als een crisis, maar als een maatschappelijke opgave voor de lange termijn.

Ja, dat klinkt logisch. Nu moet er bij elke nieuwe immigratiegolf opnieuw gepraat worden met gemeentes, naar accommodatie worden gezocht, met mensen worden gesleept etcetera. Het gaat ook te veel op basis van vrijwilligheid. Beter is om gemeentes naar rato van hun inwonertal bij voorbaat te verplichten tot opvang. Aldus de twee Raden.

Natuurlijk kost het plan veel geld en natuurlijk betekent het dat er regelmatig ergens overcapaciteit is. Is dat erg?

Nee, dat laatste is een noodzakelijk kwaad. Het is hetzelfde als met het Deltaplan. Je weet dat die dijken en dammen het merendeel van het jaar veel hoger zijn dan nodig, maar het gaat om die ene dag dat het springtij is en je weet nooit precies wanneer die komt. Er was een grote ramp voor nodig om ons zo ver te krijgen om dat Deltaplan uit te voeren. Moeten we met die asielopvang wachten tot het ook in Nederland een keer een grote humanitaire ramp wordt, zoals bijvoorbeeld in Griekenland of Hongarije?

Wat betreft het geld, je hoort nooit iemand klagen dat die dijken onnodig duur zijn geworden. Zo gaat dat. Als je het eenmaal uitgegeven hebt, zeikt er niemand meer over.

Er wordt nu gesproken over een nieuwe coronagolf die ons na de zomer te wachten zou staan. We weten niet zeker of ie komt en ook niet wanneer of hoe vaak. Hebben we genoeg geleerd van de vorige golf? Ikzelf was die corona bijna vergeten, geef ik eerlijk toe. Hebben we nu een buffer aan IC-capaciteit, mondkapjes, vaccins, spatschermen, thuiswerkplekken? Ook deze buffers kosten veel geld.

O ja, en hebben we inmiddels genoeg verbale munitie om de coronaontkenners en complotdenkers bij voorbaat de mond te snoeren? Of doen we dat al door de lockdowns te voorkomen?
Daar zie ik nog het meest tegen op, tegen dat domme geschreeuw van antivaxers en wappies. Bufferen, bufferen, bufferen! Ik wil één groot deltaplan om te voorkomen dat Willem Engel zijn mond weer open doet. Dan kost het maar wat.

Dat zal ook wel weer geld kosten. Om die mensen speciale voorlichting te geven. Maar het voorkomen van dat soort gezeik zou mij toch heel wat waard zijn.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl