Peter de Liefde: Emancipatie

0
370
Foto: RTV Papendrecht

Ik las vanmorgen dat de KNVB de speelsters van de nationale voetbalvrouwenploeg voortaan even veel gaat betalen als de spelers van de mannenploeg. Ik vind dat een slechte zaak en ik zal u vertellen waarom.

Ten eerste kunnen die vrouwen er nog helemaal niks van. Bij een sport als schaatsen of hardlopen kun je aan de resultaten zien dat vrouwen minder dan 5% langzamer gaan dan mannen en dat is een zeer acceptabele score. De schoonheid van de bewegingen is bij de vrouwen ook zeker niet minder en dat laatste geldt ook bijvoorbeeld bij volleybal of hockey. Bij het vouwenvoetbal zie je, op een enkele uitzondering na, dat de techniek gewoon niet ontwikkeld is.

Als je vroeger op school met gymnastiek eens een keer mocht voetballen dan zag je meteen wie er op voetballen zat en wie niet. Die laatste kenden wel de regels ongeveer en ze deden wel hun best maar het zag er bij hun gewoon niet uit. Zo ook bij tien van de elf speelsters van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam. Ik geef toe dat Vivianne Miedema genoeg techniek heeft om mee te kunnen doen bij de mannen in de vierde klasse van de amateurs, dat die anderen ook weleens per ongeluk iets goed doen, dat het wel gezellig staat met die wapperende blonde paardenstaarten boven die oranje shirts en dat het bij gebrek aan succes bij de mannen wel fijn was dat ze een prijs wonnen. Maar om ze nou net zo veel te gaan betalen. We geven Tom Beugelsdijk toch ook niet hetzelfde salaris als Lionel Messi of Christiano Ronaldo.

Ik heb begrepen dat de KNVB met de nieuwe maatregel een signaal af wil geven. Volgens mij is het echter een verkeerd signaal. Positieve discriminatie werkt namelijk averechts! Het is hetzelfde als wanneer een vader zijn kleine zoontje steeds laat winnen met een spelletje. Dat doe je alleen als het nog een heel klein zielig ventje is. Daar stop je mee zodra het ventje door heeft dat ie bevoordeeld wordt. Hij zou zich namelijk beledigd voelen zodra ie het merkte en er meteen geen zin meer in hebben. Of hij blijft wel spelen maar leert nooit wat verliezen is. Daar hebben we ook niks aan, aan dat soort speelsters. Ja, eigenlijk, willen we speelsters, mag ik het hardop zeggen, eigenlijk, willen we speelsters die eerst een vent geworden zijn.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl