Meerderheid raad voor zondagsopenstelling; maar tot hoe laat?

0
434

PAPENDRECHT – De commissie Samenleving heeft donderdagavond gesproken over het voorstel van D66 om levensmiddelenwinkels alle zondagen van 12 tot 18 uur open te laten zijn.

Dit was de afgelopen twee jaar ook al het geval, maar dat was gebaseerd op de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, die op 1 juni verviel. Daarvoor mochten levensmiddelenwinkels in Papendrecht open op de eerste en de derde zondag van de maand. Het college was van plan deze oude regeling weer te activeren. D66 wil dit tegenhouden en de regeling een permanent karakter geven. De partij wordt hierin ondersteund door OP en PvdA.

De VVD wil wel dat de winkels iedere zondag open zijn, maar slechts van 12 tot 16 uur. Het PAB steunt dit standpunt.

Het CDA wil de zondagsopening niet permanent maken, want men wil winkeliers niet verplichten om open te zijn. De SGP heeft principiële bezwaren tegen de zondagsopening en betreurt het dat niet iedereen inziet dat zondagsrust “altijd en voor iedereen goed is”.

Er waren verschillende ondernemers die kwamen inspreken. Het verschil tussen supermarkten en twee ‘kleine’ levensmiddelenzaken was haarscherp. De supermarkten willen op zondag open zijn van 12 tot 18 uur. Drie filiaalmanagers (van Dirk, Albert Heijn en Jumbo) gaven aan dat er twee pieken zijn in de bezoekersaantallen: de eerste tussen 12 en 14 uur en de tweede tussen 16 en 18 uur. De enige supermarkt die op zondag gesloten blijft, is Boon’s Markt in het Land van Matena.

De heren Vis en Vlot, respectievelijk slager en bakker, keerden zich tegen zondagsopening. De heer Vlot noemde daarbij duurzaamheid als argument. Zondagsopening kost veel extra stroom en gas, stelde hij.

De voltallige gemeenteraad zal het onderwerp bespreken op 5 juli. Dan zal er ook gestemd worden.

Bron: Papendrecht.net