Boeren over de N3 naar HVC afvalcentrale in Dordt

0
541

Foto’s: Dennis Koorevaar
REGIO – Ongeveer 45 tractoren zijn dinsdagavond vanuit de Alblasserwaard vertrokken naar Dordrecht. Daar protesteerden de boeren onaangekondigd bij afvalverwerker HVC vanwege de stikstofplannen van het kabinet.

Bij de afvalcentrale werd de toegang geblokkeerd door de tractoren. De nabijgelegen weg en het fietspad bleven daarbij gespaard; het verkeer kon de tractoren zonder problemen passeren. Er waren zo’n honderd boeren bij de demonstratie. Om de protestactie in goede banen te leiden, was er ook politie aanwezig. Tegen tien uur was de protestactie weer voorbij.

Melkveehouder Teus de Wit uit de Alblasserwaard was aanwezig bij de protestactie in Dordrecht. “Vandaag is nog meer duidelijk geworden dat het beleid wordt voortgezet. Dat betekent voor onze agrarische sector een onrealistische doelstelling”, zegt hij. Daarom demonstreerde De Wit dinsdagavond tegen de plannen van het kabinet: “De maat is vol.”

De locatie van de demonstratie is niet willekeurig gekozen. HVC staat namelijk op plek 67 in een lijst met de grootste stikstof-uitstoters in Nederland, die eerder dit jaar werd gepubliceerd door minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof.

De afvalverwerker is daarmee de grootste stikstof-uitstoter van de Drechtsteden. Dat het kabinet geen maatregelen oplegt aan de afvalcentrale, frustreert de agrariërs: “De industrie en overige sectoren blijven buiten schot. Dat steekt enorm.”

Eerder op de dag lieten de boeren hun stem ook al horen. Op verschillende plekken in de regio vonden protestacties plaats. Zo werden hooibalen in brand gezet langs de A12 en werden ‘protestbalen’ langs de weg gelegd bij Oud-Alblas. Langs de A16 bij de Moerdijkbrug zouden boeren in de berm een barbecue aangestoken hebben.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat er mogelijk ook woensdag protesten plaats gaan vinden.

Dit verhaal is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.