‘Zonder medisch pedicure sterft zijn voet af’

0
669

Foto: RTV Dordrecht
REGIO – “Momenteel zijn de wachttijden bij mij een halfjaar en dat is echt lang”, vertelt Arja van Houwelingen. Ze is medisch pedicure en heeft haar eigen praktijk in Sliedrecht. “We worden tussen de vijf en tien keer in de week gebeld door nieuwe klanten, maar we moeten ze allemaal teleurstellen. Het zijn schrijdende zaken met grote gevolgen.”

Gemiddeld moeten deze cliënten om de vier tot zes weken teruggekomen. Vooral bij iemand met diabetes is het belangrijk om op tijd behandeld te worden. Zo legt registerpodoloog Gerard Treffers uit dat naast een pijnlijke voet, het ook kan zijn dat iemand delen van zijn voet verliest of nog veel erger.

Treffers: “Als je diabeet bent en je hebt je voetzorg niet op orde, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Een kenmerk van een diabeet is bijvoorbeeld een verminderd gevoel. Als je niet voelt dat er iets aan de hand is en er is niemand die het controleert, dan weet je niet dat er iets mis is. Er kunnen dan complicaties ontstaan, waardoor de algehele gezondheid echt ernstig achteruit gaat.”

Medisch pedicure Arja vindt het vervelend voor mensen die rondlopen met klachten, maar laat weten zelf ook maar twee handen te hebben. “Ik probeer cliënten nog wel te helpen door telefonisch aan te geven wat ze kunnen doen.” Maar ideaal is het volgens haar niet: “Een nagel wat aan het ingroeien is, kunnen we binnen tien minuten verwijderen. Maar een ingegroeide nagel eindigt in het ziekenhuis waarbij een chirurg de nagel eruit moet halen.” Er op tijd bij zijn zal dan alles oplossen, alleen is die tijd er nu niet.

Registerpodoloog Treffers legt uit dat de cliënten dan maar naar een podotherapeut, huisarts, ziekenhuis of eerste hulp gaan. “Het zijn enorme zorgkosten die dan gemaakt worden die niet nodig zouden moeten zijn.”

Hoe het tekort is ontstaan
Treffers vertelt dat het tekort van medisch pedicures al een aantal jaar aan de gang is. Zo merkt hij dat het aantal medisch pedicures afneemt en dat het aantal cliënten toeneemt. “We zijn met elkaar aan het vergrijzen. Steeds vaker stoppen er ook medisch pedicures. In het algemeen zijn het niet per se de jongste dames die dit doen. Dan is de aanwas van nieuwe medische pedicures kleiner dan het aantal nieuwe voetverzorgers.”

Arja ziet ook dat het komt door de coronaperiode. Tijdens de lockdown mochten ze niet aan het werk. “Met als gevolg dat we de achterstanden nog steeds aan het inhalen zijn.” De echte oplossing voor het probleem, vertelt ze. “Is dat er veel meer pedicures moeten komen.”

“Doordat je eigen ondernemer bent, is het erg afwisselend werk. Tegelijkertijd hebben we ook gewoon nog tijd voor de mensen”, vertelt Arja. Dat is ook het onderdeel waar ze absoluut niet op wil inkorten. “Je kan wel minder tijd aan deze mensen besteden, maar dat gaat het vak niet ten goede komen.”

De opleiding
De IVS Opleiding in Dordrecht, waarbij ze ook lesgeven in medische pedicure, merkt toch een lichte stijging in het aantal leerlingen. Maar Timmy Scheepbouwer, directeur bij IVS Opleidingen, geeft ook aan dat het waarschijnlijk te danken is aan hun eigen inzet. “Het zal gewoon van twee kanten komen. Aan de ene kant het tekort aan medisch pedicures en aan de andere kant onze eigen marketing en inzet.”

Toch ligt de sleutel bij hun om meer medisch pedicures in het werkveld te krijgen. “Wat ik merk is dat als ik een opleiding wil plannen, ik het een half jaar van te voren met de docenten moet overleggen. Ze zijn allemaal in het werkveld actief en hebben niet zomaar tijd. Wel zou ik nu nog het dubbele aantal leerlingen aankunnen, maar als er meer aanmeldingen komen, moet ik kijken wat er op korte termijn mogelijk is.”

Het duurt dus nog wel even voordat er voldoende nieuwe pedicures zijn om de vraag aan te kunnen. Tot die tijd is het voor diabetici ‘vechten’ om een plekje.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.