Wie is de beste ambassadeur van Papendrecht?

0
267

Draag hem of haar voor voor de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs!

PAPENDRECHT – Wat maakt Papendrecht nou Papendrecht? En misschien ook wel: wie maakt Papendrecht Papendrecht? Als je in het buitenland vertelt dat je uit Nederland komt, krijg je waarschijnlijk enthousiaste reacties over Johan Cruijff, dj Tiësto, tulpen of klompen. Hoe is dat voor Papendrecht? Om het beeld van Papendrecht te versterken, reikt de gemeente elke 2 jaar de Papendrechtse Waarderingsprijs uit aan Papendrechters of organisaties die bijdragen aan de bekendheid en identiteit van Papendrecht.

We kennen allemaal wel mensen die veel doen om Papendrecht op de kaart te zetten. De Papendrechtse Waarderingsprijs is dé kans om mensen of instellingen die zich inspannen voor Papendrecht in het zonnetje te zetten.

Elke twee jaar
‘Bij mijn afscheid in 2016’, licht oud-burgemeester Kees de Bruin toe, ‘werd ik door de gemeenteraad verrast met het instellen van een waarderingsprijs. Die mag ik elke twee jaar toekennen. De prijs is bedoeld om waardering te uiten, te stimuleren en kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht te bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en 2.000 euro die bedoeld zijn om de prijswinnende activiteiten voort te zetten. Samen met een jury kies ik de winnaars.’

Eerdere winnaars van de prijs waren De Heerlijkheid van Papendrecht (2018) en de heer Pieter van Wijngaarden (2020). Beiden kijken met genoegen terug op wat het winnen van de prijs hen heeft gebracht.

Ester Korteland van De Heerlijkheid: ‘Waardering is alleen waardevol als het uitgesproken wordt. In onze cultuur is dat niet zo gebruikelijk. Papendrechters zijn nuchter en “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” volk. Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe fijn het is als je inzet gewaardeerd wordt én dat het publiekelijk uitgesproken wordt. Waar wij de waarderingsprijs aan hebben besteed? We hebben een prachtige tuin aangelegd met een pad dat leidt naar de kelders waar nog een stukje Papendrechtse historie te zien is. Daarnaast hebben we een jeugdboekje laten maken zodat ook de jeugd op een leuke manier meer te weten komt over de geschiedenis van Papendrecht. En dat werkt, want als ze het gelezen hebben, komen ze naar De Heerlijkheid om het ook met eigen ogen te zien. Prachtig toch? Moge de volgende ontvanger de prijs met trots dragen dit jaar!’

Pieter van Wijngaarden: ‘Het was voor ons onverwacht dat we voor de prijs in aanmerking kwamen. We waren natuurlijk erg trots. Het geld hebben we geïnvesteerd in een serie boeken over de luchtstrijd boven de Alblasserwaard in de periode 1940-1945. Binnenkort verschijnt hiervan deel 3, en naar verwachting komen er zes delen. Op elke omslag van ieder boek, prijkt de tekst: ‘Winnaar van de burgemeester De Bruinprijs 2020′. Ik hoop dat de Burgemeester De Bruinprijs’ een traditie blijft, want het geeft de ontvanger(s) van de prijs een enorme ‘drive’ om door te gaan met hun passie. Ik feliciteer de volgende ontvanger dan ook alvast van harte!’

Hoe draagt u iemand voor?
U kunt tot 1 oktober 2022 via info@theaterdewillem.nl inwoners, organisaties en bedrijven nomineren die Papendrecht tot buiten de regio positief op de kaart zetten. De jury is naast de naam natuurlijk bijzonder nieuwgierig naar de reden waarom de genomineerde volgens de indiener de waarderingsprijs verdient. De spelregels die aan de prijs zijn verbonden staan op www.papendrecht.nl/waarderingsprijs.