Actie boeren: wat moeten we in onze regio verwachten?

0
440

REGIO – Afgelopen week maakten boze boeren op hun eigen communicatiekanalen bekend dat zij maandag van plan zijn ‘heel Nederland plat te leggen’. Plekken die daarbij worden genoemd zijn onder meer distributiecentra voor levensmiddelen en luchthaven Schiphol, maar ook de Rotterdamse haven en Rotterdam The Hague Airport.

Wat kunnen we verwachten maandag?
De NOS meldt dat er in provincies tientallen appgroepen zijn opgezet, waarop boeren lokale acties kunnen aankondigen. “Er gaan weer veel langzaam rijden acties komen, mits de politie ze niet blokkeert”, staat in een van de aankondigingen op chatapp Telegram. Acties worden pas kort voor aanvang bekendgemaakt, staat erbij.

Waarop moeten we ons dan voorbereiden? Het is tot nu toe niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren in de regio, en waar. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat geeft aan dat er nog weinig concrete informatie is over waar er wegblokkades worden verwacht. “We hebben geen glazen bol. Het enige wat je als automobilist kan doen is de informatie van Rijkswaterstaat Verkeer in de gaten houden. We houden zoals altijd bij wat er op de weg gebeurt.”

Ook de Rotterdamse haven kan weinig zeggen over eventuele verwachte acties bij de haven en de al genomen maatregelen. “We zijn voorbereid en we monitoren de situatie”, laat woordvoerder crisiscommunicatie Leon Willems weten.

Niet met de auto naar het vliegveld?
Er wordt al vanuit verschillende hoeken opgeroepen om met het openbaar vervoer te reizen maandag, en niet de weg op te gaan. Zo ook Luchthaven Schiphol, die reizigers adviseert om met de trein naar het vliegveld te komen.

Rotterdam The Hague Airport geeft zo’n advies niet: “Voor ons ligt dat wat lastiger natuurlijk, er rijdt geen trein hiernaartoe. Reizigers kunnen alleen een bus of een metro pakken”, legt woordvoerder Raymond de Jong uit.
Er is bij de Rotterdamse luchthaven ook nog te weinig bekend over wat de protestacties van maandag voor impact zullen hebben op de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het vliegveld, om nu al met concrete aanbevelingen te komen. “Het is echt afwachten tot morgen, dan houden we reizigers op de hoogte via onze sociale-mediakanalen.”

NS houdt rekening met alle scenario’s
De NS geeft wel aan voorbereid te zijn op de grotere toestroom van reizigers in treinen maandag. “Het aantal reizigers met de trein is 20 procent lager dan voor corona, er is dus wat capaciteit extra.”, laat woordvoerder Willemijn Wijnands weten.

Of de boerenprotesten ook invloed zullen hebben op de dienstregeling, kan Wijnands nog niet zeggen. “Er wordt gezegd dat ze Nederland willen platleggen, maar er is geen informatie over hoe ze dat gaan doen. De NS houdt rekening met alle mogelijke scenario’s, waaronder dat delen van het spoor geblokkeerd worden. Er is een korte lijn met de politie.”

Het enige dat Wijnands nu kan doen, is reizigers adviseren om morgen de reisapp van NS extra in de gaten te houden. “Daarop laten we direct weten wanneer een trein uitvalt.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.