Boeren begonnen met protestacties, regio nog rustig

0
518

REGIO – De boeren uit Giessenburg en de Alblasserwaard die het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen blokkeren hebben geen gehoor gegeven aan een oproep van de supermarkten op de blokkade op te heffen. De boeren zeggen tot zeker 16.00 uur te blijven staan, daarna worden zij afgelost door regiogenoten uit de Alblasserwaard.

Het is maandagochtend rustig bij Rotterdam The Hague Airport ondanks eerder geruchten dat de boeren het vliegveld wilde platleggen. Hoewel er nog geen boeren zijn gezien op en rondom het vliegveld, staat de Koninklijke Marechaussee klaar langs de invalswegen om in te grijpen als het nodig is, zegt Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen.

Een groep boze boeren uit Giessenburg blokkeert maandagochtend het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen, Gelderland. Eén van de aanwezige boeren, melkveehouder Ronald Vonk, noemt de actie noodzakelijk “zodat mensen erachter komen dat het niet vanzelfsprekend is dat er voedsel in de schappen ligt.”

Eerder ging het gerucht dat de boeren ook de haven van Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport zouden blokkeren, maar volgens Vonk was dat slechts een afleidingsmanoeuvre. “Er is natuurlijk wel wat geopperd, maar er is er bewust voor gekozen om dat niet te doen. Het plan voor onze groep is om alleen distributiecentra te blokkeren.”

Volgens Vonk worden de protestacties gecoördineerd via WhatsApp-groepen. “Wij staan hier nu ook met boeren uit Alblasserwaard. Onze opdracht was om naar Geldermalsen te gaan. We staan hier vandaag de hele dag. Als het langer wordt, wordt het langer: het hangt ervan af wat de politiek wil.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.