Burgemeester Dordrecht: veiligheidsregio’s worden ongecontroleerde bestuurslaag

0
400

REGIO – De Dordtse burgemeester Wouter Kolff heeft zware kritiek op het Kabinet dat steeds meer bevoegdheden over de heg gooit naar de 25 Veiligheidsregio’s. In Nederland dreigt daardoor een nieuwe macht te ontstaan: een bestuurslaag die niet gecontroleerd wordt en bestaat uit burgemeesters die zijn benoemd, en niet zijn gekozen, signaleert Kolff. Hij vindt dat een onwenselijke ontwikkeling.

“Of je houdt verkiezingen op het niveau van de 25 veiligheidsregio’s, die dan over meer gaan dan veiligheid. Of je gaat terug naar waar de veiligheidsregio’s voor bedoeld zijn: brandweer en acute crisisbeheersing”, meent Kolff. De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) voerde tot nu toe namens de tien gemeenten in de regio (waaronder Papendrecht) verschillende taken uit voor crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening.

Slagkracht
Het bestuur van de VRZHZ bestaat uit de tien burgemeesters van die gemeenten, met aan het hoofd de burgemeester van Dordrecht. Het doel was altijd om op die manier acuut slagkracht te kunnen leveren bij rampen of grote incidenten.

Afgelopen coronacrisis kregen de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s echter opeens veel meer taken op hun bord. Ze kregen het recht om horeca te sluiten, de avondklok te handhaven, maar ook om demonstraties te verbieden of mensen aan te spreken zonder mondmasker. Nu is de asielcrisis er bij gekomen en ligt de aanpak ervan opeens ook op hun bord.

Vluchtelingen
Zo kreeg de VRZHZ de opdracht van het Rijk 2000 vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten. “Dat gaat nu langere tijd duren”, laat de woordvoerder van Kolff weten. “Daarboven hangt nu het COA vraagstuk (Centraal orgaan Opvang asielzoekers).” De regio moet in dat verband ook andere vluchtelingen gaan opvangen, uit het overstromende opvangcentrum Ter Apel, waar mensen wegkwijnden in tenten. “In eerste instantie is die opvang in onze regio voor een paar maanden. Maar het is echt zoeken naar geschikte plek. Onze organisatie is er niet op ingericht”, aldus de woordvoerder.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.