DuPont aansprakelijk voor schade oud-werknemers lycra-fabriek

0
253
Foto: Hans Hulswit

Foto: Hans Hulswit
REGIO – Het chemisch bedrijf DuPont in Dordrecht is aansprakelijk voor de schade die oud-werknemers in de fabriek hebben geleden doordat zij tijdens het werk zijn blootgesteld aan een gevaarlijke hoeveelheid DMAc bij de productie van lycra. De kantonrechter van de Rotterdamse rechtbank heeft dat in een tussenvonnis uitgesproken.

Miskramen
De zaak werd aanhangig gemaakt door vijftien oud-medewerkers die in de fabriek werkte, waar in de periode tussen 1964 en 2004 in Dordrecht lycra-vezels geproduceerd werden. Dat materiaal is door Dupont zelf ontwikkeld, en werd vooral geproduceerd voor de kledingindustrie. De medewerkers van ‘de lycra’ kregen miskramen en andere vruchtbaarheidsproblemen. De zaak, die al jaren sleept, is een enorme overwinning voor de vijftien oud-medewerkers die vechten voor erkenning en een schadevergoeding.

Volgens de rechter heeft DuPont weliswaar veel gedaan om haar mensen tijdens het werk te beschermen, maar heeft het bedrijf onvoldoende gedaan om de hoeveelheid DMAc in de lucht te beperken. Ook had huidcontact met de lycragarens moeten worden voorkomen, omdat daarin nog DMAc aanwezig was.

Het bedrijf had haar medewerkers ook beter moeten informeren over de gevaren van de DMAc, oordeelt de rechtbank. Die heeft nog geen uitspraak gedaan over een schadevergoeding. Er worden vele tonnen geëist.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.