Corrie wilde heel graag kindjes, maar die kwamen nooit

0
493

Foto: RTV Dordrecht
REGIO – De dag na de uitspraak van de rechtbank dat DuPont aansprakelijk is voor gezondheidsschade door blootstelling aan gevaarlijke concentraties van het oplosmiddel DMAc tijdens het werk, komt de klap hard binnen bij Corrie (59). Als zestienjarig meisje startte ze haar loopbaan op ‘de Lycra’ bij het grote bedrijf DuPont in Dordrecht. Maar ze zag in haar leven daarna haar grote droomwens niet meer in vervulling gaan.

Kinderen wilde ze, het allerliefste van álles hebben. Maar die kindjes kwamen er tot haar grote spijt nooit. Andere oud-werknemers van de fabriek hadden miskramen, of hadden vruchtbaarheidsproblemen.

Gemis
“Als kind, want dat was je, was je supertrots als je bij DuPont mocht werken. Het verdriet om het gemis, later, is echter met geen pen te beschrijven. Ik ben diep depressief geweest en leef nog steeds van dag tot dag”, vertelt Corrie een dag na de zitting. “Nu er erkenning is van de rechtbank is de klap enorm. Iedereen zegt: “je moet nú blij zijn. Maar alles komt juist nu boven.”

Zes jaar strijd
Eindelijk was er donderdag, na zes jaar strijden, voor haar en veertien andere oud-werknemers van de chemische fabriek, genoegdoening. De rechter vonniste in de zaak die was aangespannen door vakbond FNV dat DuPont weliswaar veel had gedaan om haar werknemers tegen DMAc te beschermen, maar dat het bedrijf onvoldoende had gedaan aan de ventilatie op de werkvloer.

Ook had ze haar werknemers nooit met blote armen en handen met lycra-garens mogen laten werken. En ze had haar werknemers moeten waarschuwen voor de gevaren van DMAc. Bewegende beelden op oude privéfilmpjes, waarop te zien is hoe de meisjes en jonge vrouwen met blote handen bij ‘de lycra’ werken zijn belangrijk bewijsmateriaal gebleken, schetst advocaat Daphne van Doorn, die zich vastbeet in de zaak.

Opluchting
Hand in hand, zaten de vijftien ex-werknemers op de zitting in de rechtbank. Iedereen viel elkaar na het vonnis in de armen. Tranen vloeiden. “Later kwam pas echt het besef dat we gewoon gewonnen hebben van het grote machtige DuPont. De ontlading was enorm.”

“De rechter heb ik na het voorlezen van zijn tussenvonnis een kushand toegeworpen,” schetst Corrie. “Iedereen was geëmotioneerd, viel elkaar in de armen. Eindelijk hadden we erkenning gekregen. Die erkenning heb ik van DuPont nooit gehad.”

Kinderloos
Corrie , die tot haar allergrootste verdriet kinderloos bleef, kan er een dag na de uitspraak met haar hoofd nog niet bij. Geen woord van medeleven was er in de rechtbank van DuPont, maar ook vandaag nog niet . “Glashard, zo zijn ze.”

DuPont was gisteren en vandaag zelf nog niet bereikbaar voor een reactie. Het bedrijf kan in hoger beroep en heeft drie maanden de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Corrie vreest dat de zaak mogelijk nog lang gaat slepen. “Maar we hebben een heel lieve advocaat die gaat proberen dat ze de zaak niet tot het uiterste gaan drijven. Ze is een bijtertje.” De hoop is gevestigd op een schikking.

Bitterbal en wijntje
Romy Hardon (63) en Gemma Marijnissen (59) lieten de uitspraak donderdag bij grandcafé Papecity in Papendrecht bezinken: met bitterballen en een wijntje op tafel waren ze dolblij met de overwinning op hun oude baas, DuPont. “Het is nog onwerkelijk. Het is fantastisch nieuws.”

Romy werkte bij ‘de lycra’ en verloor op het einde van haar zwangerschap haar zoontje Wesley. Gisteren nam ze de herdenkingssteen van Wesley mee naar huis. Na het vonnis heeft ze met de auto de herdenkingssteen opgehaald, die al die jaren stond op de begraafplaats in Papendrecht. “Ik wil hem gewoon bij me hebben.”

Gemma was zestien jaar toen ze bij DuPont in dienst kwam. Ze kreeg later twee kinderen, maar had verschillende miskramen. Nu is ze dankbaar vanwege het vonnis van de rechtbank. “Er valt gewoon een last van je af. Na zes jaar vechten dat je in het gelijk wordt gesteld.”

De uitspraak is een tussenstap. De oud-medewerkers zullen nog wel moeten bewijzen dat de gezondheidsschade die ze hebben opgelopen een direct gevolg is van de blootstelling aan het oplosmiddel DMAc.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.