Schutter zorgboerderij bedreigde eerder zijn ex-vriendin

0
564
Foto: Lex van Steenis

Foto: Lex van Steenis
REGIO – De verdachte van de dodelijke schietpartij op 6 mei op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam, had twee dagen eerder al een ex-vriendin twee keer met de dood bedreigd. Hij deed dat onder meer door op 4 mei foto’s te sturen van het eerste slachtoffer, een winkelier in Vlissingen die hij kort daarvoor had doodgeschoten. De politie in Dordrecht heeft tot twee keer toe niet direct een aangifte opgenomen, vertelt de advocaat van de vrouw.

Twee dagen later ging het gruwelijk mis in Alblasserdam. Justitie legt de 38-jarige John S. drie moorden, twee pogingen tot moord, de zware bedreiging en illegaal wapenbezit ten laste. Vrijdag diende zijn zaak voor het eerst voor de rechter.

De bedreiging van zijn ex-vriendin komt in de rechtszaal in Rotterdam voor het eerst naar buiten. Het gaat om een jonge vrouw uit Dordrecht met wie S. een relatie heeft gehad toen ze beiden cliënt waren op de zorgboerderij in Alblasserdam. Zij was toen minderjarig, S. was 32 jaar. Het meisje beëindigt zelf de relatie. Waarom dat is gebeurd, is niet bekend. S. moet niet lang daarna Tro Tardi verlaten, naar verluidt vanwege een nieuwe relatie met een cliënte op de zorgboerderij.

John S. schiet op 6 mei rond 11:00 uur ‘s ochtends aan de Molensingel in totaal vier keer, vier keer met grote gevolgen. De officier van justitie verklaart vrijdag in de rechtszaal dat hij zelf heeft verklaard dat hij zijn daad heeft verricht onder invloed van medicijnen. Onderzoek moet nog uitwijzen of dat klopt. S. treft twee jonge vrouwen van 34 en 16 dodelijk, een derde vrouw van 20 en een jongen van 13 raken zwaargewond. De slachtoffers komen allemaal uit Alblasserdam en omgeving. S. heeft ze naar verluidt willekeurig gekozen. De moeder van de jongen en andere slachtoffers, nabestaanden en families zijn in grote getale naar de zitting gekomen. Ze verklaren bij de rechter dat iedereen het er nog steeds zwaar mee heeft.

In e-mails die S. vlak voor en na de schietpartij naar het tv-programma RTL Boulevard stuurt, schrijft hij dat hij al lange tijd gevoelens van haat en frustratie heeft richting zorgverleners. Later wordt gesproken over haat richting één persoon. De mails komen pas aan het licht, als justitie met RTL belt. De mails blijken door John S. naar een oud-emailadres te zijn verstuurd.

Twee bedreigingen in dagen voorafgaand
Het lijkt erop dat de inmiddels 22-jarige Dordtse centraal heeft gestaan in de dodelijke acties van John S. Op 3 mei bedreigt hij haar ernstig via WhatsApp. Justitie verdenkt hem ervan dat hij haar die dag een foto stuurt van een vuurwapen en een briefje met daarop haar voornaam en de datum. Ook geeft hij haar opdracht hem rond 18:00 uur op te wachten bij de hoofdingang van de instelling waar ze overdag werkt. Hij voegt toe: “Zeg dit verder tegen niemand.”

De vrouw weigert haar, volgens justitie dan nog onbekende, belager te ontmoeten. Een dag later wordt ze opnieuw bedreigd, op gruwelijke wijze. Via WhatsApp krijgt ze een foto van de man in Vlissingen die genomen is kort nadat deze om het leven is gebracht. Het gaat om Schoenmaker Johan Quist over wie John S. later verklaart dat hij hem willekeurig heeft gekozen, omdat hij zijn vuurwapen wilde testen. Hij heeft het slachtoffer ontmoet via homochatroom BullChat waar mannen elkaar opzoeken voor kinky sex.

Op 4 mei wordt de man na sluitingstijd dood gevonden in zijn winkel in de Sint Jacobsstraat, hij heeft een kogel door zijn hoofd. Hij zit op een stoel en is vastgebonden, verklaren getuigen later anoniem aan Rijnmond. Op de borst van Quist zit een handgeschreven briefje waarmee S. zich opnieuw richt tot zijn ex-vriendin. Het bevat haar naam, de datum van 4 mei en de tekst “Fuck you”.

Geen aangifte opgenomen
De Dordtse is op 3 en 4 mei samen met haar familie naar de politie gestapt met de foto’s en de doodsbedreigingen. Die heeft beide dagen geen aangifte opgenomen, zegt haar advocaat.

Op 3 mei krijgt ze te horen dat de foto van het wapen een geval van bangmakerij is. Volgens de officier van justitie is dan nog niet duidelijk dat de bedreigingen van John S. afkomstig zijn.

Op 4 mei, als het slachtoffer zich met de foto van een bloedende Johan Quist opnieuw meldt op het politiebureau in Dordrecht, krijgt ze te horen dat de zaak naar de politie in Papendrecht gaat.

Er zijn volgens justitie op dat moment nog steeds geen aanwijzingen dat John S. achter de bedreigingen zit. Het telefoonnummer waarmee geappt is, wordt gecheckt bij de provider. Die maakt daarbij een fout, aldus justitie, en laat weten dat het nummer is van een man te zijn die vastzit. En zo komt John volgens justitie pas in beeld als zijn ex-vriendin op 5 mei voor de tweede keer is gehoord en hem ’s avonds op camerabeelden uit Vlissingen herkent.

Spoorloos
Op de dag van het drama in Alblasserdam verklaart justitie dat S. na 5 mei wel in beeld is als verdachte, maar niet is aangehouden. Ondanks een klopjacht blijft hij spoorloos. Die nacht en de nacht ervoor slaapt de verdachte ook niet thuis in Oud-Alblas, maar in het Leonardo Hotel in Papendrecht.

De volgende dag vindt de dodelijke schietpartij plaats in Alblasserdam. De link tussen de twee misdrijven legt justitie nadat S. in de boeien is geslagen. De politie komt hem al snel na de schietpartij op Tro Tardi op het spoor, omdat hij zelf het alarmnummer 112 belt en vertelt wat hij heeft gedaan. John S. zit in een nabijgelegen parkje in kleermakerszit, met het vuurwapen in zijn handen op schoot.

Stille man die moeilijk contact maakt
Na het drama in Alblasserdam verklaart S. al langer met zelfmoord- en moordgedachten rond te hebben lopen. De politie verklaart dat hij niet voorkomt in de systemen, maar zegt hem wel te kennen als ‘overlastgever’. De buurt waar John woont herkent dit beeld niet. Uit gesprekken met mensen in zijn omgeving blijkt dat het John S. een stille man is die al zijn hele leven sociaal een beetje buiten de boot valt en moeilijk contact maakt.

Voor zijn ouders is hij soms wel en soms niet bereikbaar. In de maanden voor zijn daad, zou hij bijvoorbeeld – niet voor het eerst – hun telefoonnummers hebben geblokkeerd. In zijn werk is hij heel precies, vertelt een van zijn werkgevers van zijn werk van een bedrijf in brandbeveiliging in Dordtse Kil III.

Ook heeft hij een behulpzame kant: hij werkt zeker negen jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, ontdekt Rijnmond in de week na het drama. Een van zijn collega’s vertelt over hem: “Hij was heel stil, je wist niet goed wat je aan hem had. Maar hij kweet zich goed van zijn taak.” S. is soms wel, soms niet bereikbaar voor familie, vrienden en kennissen.

Verdachte niet in de rechtbank
Op dit moment verblijft John S. in Scheveningen in afwachting van psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Hij was vrijdag niet aanwezig bij de eerste zitting. Zijn Dordtse advocaat Arthur van ’t Hek geeft aan dat het mede komt omdat de emoties hoog zullen oplopen. S. zou niet van plan zijn om helemaal weg te blijven in de toekomst. “Hij komt 100 procent zeker naar de inhoudelijke behandelingen.” De volgende zitting is op 28 september.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.