De hitte kom eraan: 6 tips om je woning koel te houden

0
619

Foto: Hans Hulswit
REGIO – Het wordt warm de komende dagen, en volgende week nóg warmer. Vooral in de stad op plekken met weinig groen en veel beton kan de warmte lang blijven hangen. Een airco is duur in aanschaf én in gebruik. Gelukkig zijn er andere manieren om je woning zo koel mogelijk te houden. Energie-expert Bart Fugers geeft zes tips.

1. Isoleer met natuurlijke materialen
Hoeveel warmte je huis binnenkomt en hoe makkelijk het wegtrekt, is voor een deel afhankelijk van hoe je huis is geïsoleerd. Over het algemeen houdt goede isolatie warmte van buiten tegen in de zomer, en warmte binnen vast in de winter. Maar als je woning in de zomer toch opwarmt, kan de warmte lastig weg. Als je nog niet hebt geïsoleerd, kan je het beste kiezen voor ecologisch materiaal. Er zijn isolatiematerialen van hennep, houtvlokken of vlas. Die werken hetzelfde als traditioneel materiaal, maar reguleren vocht beter en houden warmte langer tegen. De warmte dringt minder goed door.

Heb je al geïsoleerd of huur je een woning en ben je afhankelijk van je verhuurder? Volgens Fugers kun je nog steeds genoeg proberen:

2. Dek je ramen af
Een gigantische bak warmte komt je huis binnen door de zon die op je ramen schijnt. Heb je zonwering? Doe die dan ’s ochtends al uit. De gordijnen dicht houden helpt ook, zo verminder je de hoeveelheid warmte die binnenkomt. Het kan gemiddeld wel 2,5 graden schelen!

3. Gebruik de koelte van de nacht
In de nacht en de ochtend is het buiten koeler. Zet als het buiten nog koel is maximaal de ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo verdwijnt niet alleen de warme lucht, maar door de tocht die ontstaat trekt de warmte ook wat uit de muren. Doe ze overdag weer dicht, anders komt de warmte net zo snel weer binnen via het raam.

4. Zet apparaten uit en kook niet uitgebreid
Elektronische apparaten zoals computers kunnen erg warm worden. Kijk welke apparaten ook wel even uit kunnen in een warme periode. Ook ovens, gasstellen en kookplaten maken je huis stukken warmer, dus ovenschotels of stoofpotjes die urenlang moeten pruttelen kun je beter bewaren voor wanneer het wat kouder wordt.

5. Zet een fles bevroren water voor een ventilator
Een ventilator is goedkoper dan een airconditioner, maar dat briesje op je hoofd werkt eigenlijk alleen voor je gevoel, het maakt je ruimte niet koeler. Het helpt wel om bijvoorbeeld een plastic fles met water in te vriezen en voor je ventilator te zetten. Ervóór, niet erachter zoals sommige mensen denken, de wind moet langs het ijs waaien.

6. Gebruik buitengroen als zonwering
Bomen en planten maken alles koeler. Laat planten tegen je gevel groeien en plant een boom in je tuin voor een natuurlijke zonwering. Snoei het groen niet weg in de zomer, maar laat het zo lang mogelijk de zonnestralen tegenhouden.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.