Pas op voor wespen; er zijn er veel dit jaar

0
544

Foto: NOS
PAPENDRECHT – Wespenbestrijders verwachten veel overlast van wespen deze zomer. In o.a. de losloopgebieden voor honden zitten wespennesten in de grond. Houd hier rekening mee als je met de hond of kinderen buiten bent.

Wespen ook nuttig
Dat er veel wespen zijn komt omdat het voorjaar droog en warm was. De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Ontdek wat je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij je in de buurt komen.

Tips
1.Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Sla ze niet als ze in de buurt komen en sla ze zeker niet dood. Als je een wesp doodslaat kan er een stofje (feromonen) vrijkomen waar andere (agressieve) wespen op afkomen, die de wesp in nood willen helpen.
2.Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen.
3.Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.
4.Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.
5.Roep de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest buiten voor overlast zorgt, of binnenshuis op een onhandige plek zit.

Hoe herken je een wespennest?
Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest verstopt en valt het nest op door de hoeveelheid vliegende wespen. Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven: als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken.


Een wespennest verwijderen kan gevaarlijk zijn voor jezelf of je omgeving. Schakel een professional in. Probeer in ieder geval niet de uitvliegopening van een nest dat in of aan je huis zit, dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een gebouw terechtkomen.

Voor meer tips over bijen en vragen over duurzaamheid klik hier.