Gemeente pakt energiearmoede aan

0
571

PAPENDRECHT – De gemeente heeft 735.580 euro van de Rijksoverheid gekregen voor hulp aan huishoudens die te maken hebben met zogenaamde energiearmoede. Het college van B&W werkt aan een aanpak voor de besteding van deze middelen. Het geld zal vanaf september beschikbaar worden gesteld. De gemeente zal het geld voor 31 december 2023 moeten besteden.

Het college schrijft: “elke maatregel die kan helpen de energierekening te verlagen of het energiegebruik in de woning te verminderen kan worden ingezet”. De aanpak die het college kiest is hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) gericht op ondersteuning van Papendrechtse minima.

Energieloket en energiecoach
Een van de plannen va het college omvat ondersteuning aan minder draagkrachtigen via het Energieloket (bijvoorbeeld een voucherregeling voor energiebesparingsmaatregelen en eventueel voor energiezuinigere apparatuur, webinars etc.). Ook wil men een energiecoach inzetten, die op huisbezoek gaat en zowel persoonlijk bespaaradvies geeft als hulp bij het aanbrengen van beschikbaar gestelde energiebesparende maatregelen.

Het college wil samenwerken met Woonkracht10 en andere sociale partners om een goed beeld te krijgen van de doelgroep van deze maatregelen.

De hier beschreven ondersteuning staat naast andere ondersteuning door de overheid, zoals de 800 euro die huishoudens met een laag inkomen kunnen krijgen en de korting op de energiebelasting, die voor iedereen geldt. Ook kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet.