Aantal autodiefstallen in Papendrecht is verdubbeld

0
433

REGIO – Het aantal autodiefstallen in Papendrecht is het afgelopen jaar verdubbeld. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 12 maal aangifte gedaan van autodiefstal, terwijl het in het eerste kwartaal van 2021 om zes aangiftes ging. Van de gestolen auto’s werden er dit jaar vier teruggevonden. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

De stijging deed zich ook in omringende gemeenten voor. In Dordrecht werden in het eerste kwartaal van dit jaar 93 voertuigen gestolen, tegenover 58 in 2021. In Hendrik-Ido-Ambacht ging het aantal van zes in 2021 naar 11 in 2022 en in Molenlanden van drie naar zeven. In Alblasserdam werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 7 wagens ontvreemd, tegen drie in 2021.

Daling
Er zijn ook gemeenten waar het aantal diefstallen daalde. Dat was bijvoorbeeld het geval in Sliedrecht, waar het aantal daalde van 10 voertuigen in 2021 gestolen naar acht dit jaar. Ook in Hardinxveld-Giessendam daalde het aantal diefstallen van auto’s licht: het aantal was trouwens al laag: drie in 2021 en twee in 2022.

In de eerste zes maanden van 2022 zijn in heel Nederland 2900 personenauto’s gestolen en dat is bijna13 procent meer dan vorig jaar. Autodieven gingen er het vaakst vandoor met een Toyota Ook Volkswagens, Peugeots en Renaults werden veel gestolen.

Er zijn niet alleen meer personenauto’s gestolen, maar ook meer motorfietsen, brom- en snorfietsen en lichte bedrijfswagens. De diefstal van deze vervoermiddelen nam toe met elk tussen de 30 en 40 procent.

Van de zware bedrijfswagens werden er landelijk 18 gestolen, maar 10 werden er teruggevonden (56 procent). Lichte bedrijfswagens werden 646 maal gestolen. Hiervan werd 39 procent teruggevonden.

Bron: AD De Dordtenaar en LIV