Training Ervaringswerk

0
433

PAPENDRECHT – Heb jij problemen gekend en overwonnen en wil je jouw ervaringen inzetten om anderen te helpen? Dan is de Training Ervaringswerk iets voor jou. Deelnemers die de training met goed gevolg afronden, kunnen onder meer als vrijwillige coach worden gekoppeld aan een inwoner van Papendrecht of als vrijwillige co-trainer aan de slag.

‘Je herstellen nadat je serieuze problemen in je leven hebt gehad, gaat met vallen en opstaan’, vertelt trainer/coach Lieke Wouters van MEE-Vivenz. ‘Voor iedereen verloopt dit proces anders.’

Waarom kiezen jullie ervoor vrijwilligers die zulke ervaringen hebben in te zetten?
‘Wij zijn ervan overtuigd dat inwoners door hun levenservaringen veel kennis en kunde opdoen waar mede-inwoners steun aan kunnen hebben. Uit moeilijke periodes en een herstelproces kun je namelijk ook veel kracht en wijsheid halen. Je leert wat je wel en niet kunt, wat je op verschillende momenten nodig hebt, hoe je je staande houdt en hoe je weer kunt gaan stralen. Het maakt je leven rijker. Door deelnemers tools te geven, versterken we enerzijds de deskundigheid van mensen die zelf al de nodige moeilijkheden hebben overwonnen. Anderzijds kunnen ze daar mensen mee helpen die nu een moeilijke fase meemaken. Op welke manier en waar dat kan, leren deelnemers tijdens de training.’

Hoe ziet de training er uit?
‘De training bestaat uit drie onderdelen: persoonlijke vorming, sociale vaardigheden en de rol van ervaringswerker. De training is gratis, start op 27 september en bestaat uit veertien dagdelen. De training wordt gegeven door een trainer en een Ervaringswerker. Deelnemers zijn een dagdeel per week aanwezig voor de training en besteden gemiddeld ook een dagdeel per week aan huiswerk. De groep bestaat uit zes tot tien volwassen deelnemers. Aan de training gaat een intakegesprek vooraf. Tussentijds is er een persoonlijke evaluatie. Je rondt de training af met een presentatie en ontvangt bij goed gevolg een certificaat.’

Hebben eerdere trainingen al mooie resultaten opgeleverd?
‘Jazeker, we hebben de training eerder gegeven voor inwoners van Alblasserdam en Papendrecht. We krijgen veel positieve reacties van deelnemers over wat de training voor henzelf heeft gedaan in hun persoonlijke ontwikkeling. Intussen worden meerdere opgeleide inwoners ingezet als ervaringswerker. Een aantal zijn gekoppeld aan inwoners met verschillende hulpvragen. Een andere deelnemer besloot, geïnspireerd door de training, de ‘Train de trainer’ bij ons te volgen om aan de slag te gaan als co-trainer. Het is voor hen niet alleen fijn dat ze anderen op deze manier kunnen helpen, het is ook goed om te leren van het feit dat je zelf een moeilijke periode positief bent doorgekomen en je je daardoor verder ontwikkelt. We blijven ook na de training warme contacten onderhouden met de deelnemers om hen verder te begeleiden en te coachen.’

Andere trainingen
Voor inwoners die nog niet zo ver in hun herstel zijn dat ze de Training Ervaringswerk zouden willen doen, is er een andere training; ‘Staan in je Kracht’. Aan de hand van theorie -en praktijklessen, invuloefeningen, groepsgesprekken en zelfreflectie krijg je in deze training handvatten aangereikt om steeds meer in je eigen kracht te komen staan. De eerste van de acht bijeenkomsten begint op 5 oktober 2022.

Kijk voor meer informatie op www.sterkpapendrecht.nl/activiteiten. Wil je je aanmelden? Bel dan 078-615 47 41 of stuur een mailtje naar info@sterkpapendrecht.nl.